BLOG YAZILARI

Onların Yerini Ne Tutabilir ki? İşte İstanbul’un Esnaf Lokantaları

Esnaf Lokantaları

-onlarin-yerini-ne-tutabilir-ki-iste-istanbulun-esnaf-lokantalari

Yemeğin kokusunu hissederek ve görerek seçme keyfini yaşadığımız esnaf lokantaları yeme-içme geleneğimizi yansıtır. İncili Gastronomi Rehberi’nde yer alan esnaf lokantaları arasından sizler için bir seçki yaptık.

Abdülkadir

Klasik bir esnaf lokantası olan Abdülkadir, Bakırköy’ün en işlek caddelerinden birinde İstanbul Caddesi’nde yer alıyor. Başta Kastamonu olmak üzere Anadolu’nun farklı mutfaklarından örnekler bulmak mümkün. Özellikle döneri ve çorba çeşitleri her daim gözde.

Hünkar

Kapılarını 1950 yılında Fatih’te açan, geleneksel Türk mutfağından örnekler sunan lüks bir esnaf lokantası olan Hünkâr’ı ikinci kuşak şef kardeşler Feridun ve Faruk Ügümü yönetiyor. Türk ve Osmanlı mutfağının en iyi lezzetlerini burada bulabilirsiniz.

Mevsimselliğe önem veren Hünkar’ın en sevilen yemekleri arasında yer alan terbiyeli paça çorbası, kadın budu köfte, ayvalı, yahni, hamsili pilav, etli yaprak sarması, mekâna adını veren Hünkar beğendiyi denemenizi öneririz.

Nato Lokantası

Türkiye’nin Nato’ya üye olmasıyla adını alan Nato Lokantası, 1952’de kapılarını Karaköy esnafına açtığı günden beri aynı anlayışla yoluna devam ediyor. Özellikle civar çalışanlarının öğle yemeği için tercih ettiği mekânlardan biri.

Yanyalı Fehmi

1919 yılında Fehmi Sönmezler tarafından açılan Yanyalı Fehmi, İstanbul’un tarihi ve sevilen lokantalarından biri. Menüsü her gün değişse de sunulan yemek sayısı sabit. Kuzu gerdanlı düğün çorbası ve köftesi yıllardır aynı lezzette. Yanya köfte, özel olarak hazırlanan köftelerin pişirildikten sonra ince ince dilimlenip kızartılmış patlıcanlara sarılması ve üzerleri domates ile süslendikten sonra fırınlanmasıyla pişiriliyor. Mutlaka bu lezzeti tatmalısınız.

Bankalar Lokantası

Karaköy’de bulunan Bankalar Lokantası, mutlu ayrılan müşterilerinin çalabileceği bir zili, kapısına asabilecek kadar kendinden emin olan bir esnaf lokantası. Her gün özenle hazırlanan sulu yemeklerini ve kebaplarını, burayı bir ev bilen müdavimlerine sunmaya devam ediyor. Hem de 1947 yılından beri. Lokantanın tarihi atmosferi de görülmeye değer.

Gül Tantik

Nuruosmaniye Vezir Han’da yer alan Gül Tantik, küçük, sevimli bir aile işletmesi. Sahibi Gül Hanım, restoranın mutfağından sorumlu. Her gün değişen menüde zeytinyağlılar, etli sebze yemekleri ağırlıkta. Ayrıca ızgara köftesi de lezzetli. Ev yemeği özleyenler ve arayanlar için mutlaka gidilmesi gereken mekânlardan.

Hacı Abdullah

Geçmişi 1888’e dayanan bu lokanta, Türk mutfağının özel yemeklerini içeren başarılı bir menüye sahip. Dekorasyonunda bulunan komposto ve turşu kavanozları mekâna renklilik katıyor. Ankara’da da bir şubesi bulunan Hacı Abdullah, yemeklerin orijinal reçetelerini uygulama konusunda yıllardır taviz vermeden hizmet sunuyor.

Kanaat

Kanaat sadece Üsküdar semtinin değil İstanbul’un ünlü esnaf lokantaları arasında yer alıyor. Çorbalardan tencere yemeklerine, zeytinyağlılardan tatlılarına her bir yemeğinin müdavimi mevcut.

Kardeşler

Esnaf lokantası geleneğini sürdüren Hacı Mehmet Akkaya’ya ait Kardeşler Lokantası, 45 yıldır Kemerburgaz’da hizmet veriyor. Servis sabah 06.00’da çorbayla başlıyor. Özellikle dönerinin İstanbul’un dört bir yanından gelen müdavimi var.

Lades

1969 yılında Tarlabaşı’nda muhallebici olarak açılan Lades, bugün bulunduğu İstiklal Caddesi’ndeki yerinde samimi ortamı ve emektar personeli ile Beyoğlu’nun en çok tercih edilen esnaf lokantalarından.

Şahin Lokantası

Tam 51 yıllık bir lezzet abidesi. İstanbul’un en iyi birkaç esnaf lokantasından biri. Etlerini ve diğer malzemelerini ilk günden beri aynı yerden alıyorlar. Mekânın neredeyse 40 yıllık müdavimleri var.

Tarihi Subaşı lokantası

1959 yılında açılan lokanta, Nuruosmaniye Camii’nin külliyesinin çevresindeki taş dükkânlardan birinde yer alıyor. Mutfak ve salonun iç içe olması nedeniyle yemeklerin hazırlanmasını takip etmek pek keyifli.