BLOG YAZILARI

Eti Doğru Pişirmenin Yolları

Et Pişirme

eti-dogru-pisirmenin-yollari

Kavurması, köftesi, kebabı, tavası, yahnisi ve daha birçok çeşidiyle et, mutfağımızda çok özel bir yere sahiptir. Doğru pişirilmesinde birçok etkenin varlığından dolayı en çok da hatanın yapıldığı alandır. Doğru pişirilmeyen bir et, hem ciddi lezzet kaybı taşıyarak elastik hale gelir hem de içinde bulunan yararlı besinlerden yoksun kalır.

Öncelikle doğru eti seçmekte fayda var. Hatta bu en önemli ilk adımdır. Dokusu, rengi başta olmak üzere birçok önemli detay etin kalitesini belirler. Etin doğru bölümlere ayrılarak kesilmesi ise bir diğer önemli konu. Antrikot, bonfile, gerdan, kontrfile gibi özel bölümlerin usulüne uygun olarak kesilmesi gerekir. Bu nedenle kesim işlemini usta kasapların yapmasında fayda var. Çünkü bu et cinslerinin pişirilme yöntemleri ve süreleri birbirinden farklıdır.

Bayram geleneklerinden biri olan kavurma, aslında en güzel et yemeklerinden biridir. Etin gerçek lezzetini hissedebileceğiniz nefasettedir. Ancak öyle bir hata var ki bunu yapmaktan kimse kendini alıkoymuyor. Etin kesiminden sonra 1 gün bekletilip kavrulması gerekirken vakit kaybetmeden hızlıca pişirilip yenilmesi hem sağlık problemlerine hem de lezzetsiz bir yemeğin ortaya çıkmasına neden oluyor. Bu özel yemeğin kesimin yapıldığı sabah değil de en azından akşamın ilerleyen saatlerinde veya bir sonraki günün sabahında yenilmesi esaslı bir değişim olacaktır.

Usulüne uygun olarak dinlendirilen eti istediğiniz büyüklüklerde kesip kendi yağında kavurduktan sonra sadece karabiber ve tuz ile tatlandırmanız yeterli olur. Öncesinde özel sosların içinde de bekletmenize hiç gerek yok. Kaliteli bir etin lezzetini tatmak için sadece usulüne uygun olarak pişirmek yeterlidir.

Eti kavurma hatta tüm pişirme işlemlerini döküm tencere ve tavada yaparsanız hem et daha kolay pişer hem de besin değerleri doğru pişirme ile kaybolmaz. Etin lezzetini içinde saklamak için mühürlemeniz yani suyunu içine hapsetmeniz gerekir. Döküm tencere bu işlem için en büyük kolaylık sağlayan araçlardan biridir. Yüksek ısıda ısıtılmış döküm tavada veya tencerede etin her iki yüzeyinin kısa süreli pişirilmesi ile üzerinde koruyucu bir kabuğun oluşması sağlanır. Böylelikle et içine hapsolmuş kendi özsuyu ile kıvamında pişer.

Her zaman taze eti bulmak mümkün olmayabilir. Bazen dondurulmuş eti pişirmeniz gerekirse bunun da çok önemli kuralları var. Uyulduğu takdirde sonuç başarılı olacaktır. Donmuş olan eti mutlaka buzdolabının alt raflarında çözdürün. Her zaman önce buzdolabının alt rafında veya bölümünde çözülsün. Buzdolabından aldıktan sonra oda ısısında yarım saat bekletin. Sonrasında döküm bir gereçte usulüne uygun olarak pişirin. Orta pişmiş bir etin her iki yüzeyi için toplam 4-5 dakikalık bir pişirme süresi yeterli olur. Ardından isteğinize göre tuzlayıp baharatlayın.

‘’Tavanın veya tencerenin uygun ısısını nasıl ayarlayabilirim?’’ şeklinde bir sorunuz varsa cevabımız şöyle; tavanın sıcaklığının hazır olduğunu anlamak için elinizi tavadan 10 cm yükseklikte tutun, sıcak elinizi yakıyorsa pişirmek için hazırdır.

Doğru pişirilmiş bir etin sunumu da önemlidir. Hazırladığınız yemeğe göre eti yanında bir salata, zeytinyağlı veya pilavla servis edebilirsiniz.