BLOG YAZILARI

Maraş’ın Saklı Hazineleri

Müge Akgün

marasin-sakli-hazineleri
İbrahim Gümüşer’e aile yadigarı Bağ Evi’nde eşi Melek Gümüşer’in hazırladığı öğlen yemeği sofrası yaşamımda unutulmazlar arasında yerini aldı. Onun sayesinde gelenekleri yaşatmanın, gelecek kuşaklara aktarmanın ne denli önemli olduğunu bir kez daha anladım.

Melek Hanım anneannesi, annesi, kayınvalidesinden öğrendiği gibi neredeyse kullandığı tüm gıda maddelerini kendisi üretiyor. Umarım tanıştığım oğlu Halit, zarif gelini Fatma Gümüşer başta olmak üzere ailenin tüm çocukları bu geleneği sürdürür.

Ekşili çorba, analı kızlı, ciğerli bulgur pilavı, Melek Hanım tarzı pazı sarması, mimbar dolması, etli havuç dolması, kömbe, içli köfte, bastık, cevizli, fıstıklı samsa ve sucuk… Yemekleri yerken geleneksel Türk mutfağını anlamak isteyen dünyaca ünlü şefler bu lezzetleri mutlaka tatmalı diye içimden geçiriyorum. Kimbilir belki bir gün bu hayali gerçekleştiririz Melek Hanım’la beraber…

BAŞKONUŞ YAYLASI

Başkonuş Yaylası’nda uçsuz bucaksız ormanın yanı başında, binlerce endemik bitkinin kokuları arasında bir hafta geçirmek sanıyorum insanın fiziki ve ruhsal tüm dertlerini alır götürür.

Serhan Erdoğan Yılmaz da böyle düşünmüş olmalı ki İstanbul’daki profesyonel yaşamı kenara bırakıp eşi Aslı ve 6 aylık bebekleriyle beraber memleketleri Maraş’a yerleşmiş. Erdoğan Yılmaz ailesine ait Orman Bakanlığından 49 yıllığına kiraladıkları Başkonuş Yaylasının tesislerini babası ve kardeşiyle birlikte işletiyorlar.

Yaylada 2 kişilikten 9 kişiliğe kadar farklı büyüklükte 15 bungalov var. Ayrıca karavan ve çadır kampı alanları bulunuyor. Yakında Sır baraj gölünde tekne turlarına da başlayacaklarmış. Bir zamanlar en önemli ticaret yolu üstünde kervanların konaklama yeri olan Başkonuş Yaylası’nda 1989 yılında Geyik Üretme istasyonu kurulmuş. Yıllar sonra geyikler doğaya bırakılmış. Şimdi 250-300 civarı geyik olduğu tahmin ediliyor.

MARAŞ TARHANASI

Maraş tarhanası gerçekten çok özel. Geleneklerini sürdüren ailelerin hemen hepsi yayladaki evlerinde tarhanalarını kendileri yapıyor.

Keçi ve koyun sütünden yoğurt, buğday yarma, biraz su, tuz, kekik gibi aromatik otlarla yapılıyor. Karışım bir gece dinlenmeye bırakılıyor. Hasırların ya da çöpten çiğ dedikleri ince kamışların üzerinde iki gün kurutulup kış için hazır hale geliyor. Maraş’ta tarhananın tazesi firik olarak adlandırılıyor. Kıvamı, görünüşü yufkayı andırıyor. Ceviz, badem, fıstık gibi kuruyemişle yeniyor.

Maraş tarhanası çok fazla talep gördüğü için üretimi de endüstriyel bir hale gelmiş. 39 yıllık marka Haşiroğlu kentin en büyük tarhana üreticilerinden. Çok temiz modern bir tesiste geleneksel yöntemlerle üretim yapıyorlar. Tesisi ikinci kuşak Samet Çiftaslan’la birlikte dolaşıyoruz. Bembeyaz önlükleri içinde çalışan kadınların yaptığı çorbayı içiyor; taze yumuşacık ve fırınlanmış çıtır tarhanaları atıştırıyoruz…

YAŞAR PASTANESİ

Yaylalarda otlayan keçilerin sütü, dağlarda yetişen yabani orkide kökünden elde edilen salep ve şekerle ortaya çıkan muhteşem bir lezzet. Türkiye’nin en kendine has, en özel dondurması Maraş dondurması. En iyi yapan yerlerin başında da 60 yıl önce Yaşar Kanbur’un kurduğu ve bir Maraş klasiği olan Yaşar Pastanesi geliyor. Bugün işlerin başında Erdal Kanbur, Kanbur ailesi aynı zamanda Mado markasının sahibi. Birçok yerde franchising verdikleri şubeleri var. Ama buranın dondurmasının tadı bir başka. Erdal Bey, gıda mühendisliği ve işletme eğitimi almış iki oğlu her daim işin başında.

Yaşar Ice adıyla açtıkları yeni ve modern şubelerinde akşamları yaptıkları Firik (taze) dondurmayı da mutlaka tadın derim. Ömür Akkor’un dediği gibi “Böyle bir lezzet yok. Sadece bu dondurma için bile Kahramanmaraş’a gelinir”.

NEREDE YEMELİ?
SARAYALTI KASABI

Kasapta hazırlanıp karşıdaki taş fırında pişen ‘yan yana’ ya da ‘eli böğründe’ denilen domates, biber ve sarımsaklı kuzu pirzolayı suyuna pide banarak yemeden dönmeyin. Üst katında bir salonları var, yemekler ortaya geliyor…

EKŞİ TATLI BAKERY

Eylül ile Hikmet Gümüşer de üniversite eğitimlerinin ardından memleketlerine dönen genç kuşak Maraşlılardan. Çok hoş modern bir pastane ve fırın açmışlar. Tatlı çeşitleri, pastaları da çok lezzetli ama organik siyez buğdayı ile yaptıkları ekşi maya ekmeklerini çok başarılı buldum.

KÜÇÜK EV TEKEREK

Geleneksel Maraş yemeklerini kaliteli ve hızlı bir servisle en iyi şekilde yiyebileceğiniz Anadolu kentlerinde eksikliği duyulan konfor ve şıklıkta modern bir esnaf lokantası. Akşam yemekleri için öneririm…

MENEKŞE KELLE PAÇA’ya gidemedim ama çorbalarının efsane olduğu söyleniyor…

NERELERİ GÖRMELİ?

DULKADİROĞLU TEMATİK MUTFAK MÜZESİ

TARİHİ KAPALIÇARŞI TURU

TARİHİ HIŞIR HAN’DA ÇAY KAHVE MOLASI

YEDİ GÜZEL ADAM EDEBİYAT MÜZESİ

KAHRAMANMARAŞ ARKEOLOJİ MÜZESİ

SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL DEĞERLER MÜZESİ

ÜDÜRGÜCÜ KONAĞI