BLOG YAZILARI

Soya Fasulyesi Hakkında Her Şey

Soya Fasulyesi

soya-fasulyesi-hakkinda-her-sey

Soya fasulyesi, Doğu Asya menşelidir ve bugüne dek Çin, Japonya, Kore ve güney Asya mutfaklarında hem bütün haliyle hem de neredeyse sonsuz türevi ve yan ürünüyle boy göstermiştir. Tofu ve soya fasulyesi ezmeleri, Japonya’da miso ve natto, Kore’de doenjang ve ganjang ve şüphesiz hemen her yerde bulunan soya sosu gibi gıda maddelerinin hepsi, mütevazi soya fasulyesinden elde edilen, Asya’ya özgü malzemelerin ve çeşnilerin başında gelir.

Günümüzde Amerika ülkeleri, soya fasulyesini en çok üreten ülkelerdir. Bu ülkelerde soya fasulyesi, Asya’ya ihraç edilmesinin yanı sıra, süt, yağ ya da soya fasulyesinden yapılan yiyeceklerin üretiminde kullanılır. Soya fasulyesi dünyanın en yoğun protein içeren gıdalardan biridir. Öte yandan soya fasulyesinin şu anki yetiştirilme ölçeği büyük tartışmalara yol açmış durumdadır. Son yıllarda Amerika menşeli soya fasulyesinde yapılan genetik değişiklikler soya fasulyesinden elde edilen ürünlerin şöhretine gölge düşürdü. Güney Amerika’da soya fasulyesi yetiştirilmesi, ormanların azalmasıyla, biyo çeşitliliğin azalmasıyla, toprak erozyonuyla ve geleneksel yaşam biçimlerinin yıkımıyla da bağlantılı görülmekte. Dolayısıyla belki o kadar da iyi bir alternatif değildir, kimbilir.

Kaynak: Mina Holland/Yemek Atlası