BLOG YAZISI

Binbir Çeşit Nohut

Nohut

binbir-cesit-nohutdummy image

Lezzetli ve besleyici bir baklagil olan nohut, binlerce yıldır mutfaklarda yeniliyor. Son dönemlerde sağlıklı beslenmek isteyenlerin de favori malzemelerinden biri haline geldi.

Bizim mutfağımızda da çok özel bir yere sahip. Bir çeşit etli yoğurt çorbası olan lebeniye nohutsuz olmaz; etli ve etsiz yahniler, humus, aşure hatta nohutlu pilavın da başrolündedir. Kış mevsimiyle ilişkilendirilir ancak nohut mevsimsiz, her zaman yapılan yemeklere eklenebilen bir malzeme.

Nohudun protein oranı yüksek. Değerli bir bitkisel protein. Bu nedenle son yıllarda vejetaryenler ve vegan beslenenler nohuda günlük öğünlerinde çok sık yer veriyor. 100 gramında 15 gr protein ve 12 gram lif içeriyor.

Nohut üzerine yapılan birçok yeni pişirme usulleri nohuda yepyeni bir çehre kazandırıyor. Çok daha sevilmesini sağlıyor. Örneğin haşlanmış nohudun baharatlanıp fırında pişirilmesi güzel bir atıştırmalık. Sadece nohudun kendisi değil haşlama suyunun da büyük faydaları bulunuyor. Bu su, zaten taşıdığı besleyici değerden ötürü kıymetli. Örneğin keklerin yapımında güzel bir kıvam verici. Yumurta beyazına alerjisi olanlar mereng yapımında nohut haşlama suyunu kullanabilirler. Çünkü bu su, yüksek hızda çırpıldığında yumurta beyazının çırptıktan sonraki köpük haline çok benzer bir kıvama geliyor. Çok amaçlı kullanımı ve yemek çeşitlerinin zenginliğinden ötürü sık sık nohutlu tariflerle ve bilgilerle karşınızda olacağız.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK RESTORAN LİSTELERİ