BLOG YAZISI

Buğdaylı Nohut Aşı

Nohut Aşı Tarifi

bugdayli-nohut-asi-dummy image

8-10 Kişilik

Malzemeler

2 su bardağı nohut

1 su bardağı aşurelik buğday

1 küçük boy soğan

50 gr tereyağı

1 diş sarımsak

1 litre et suyu

Tuz

Terbiye İçin

250 gr süzme yoğurt

1 yumurta sarısı

3-4 dal taze nane

2 yemek kaşığı zeytinyağı

1 yemek kaşığı nane

Hazırlanışı

Nohudu yıkayıp bir gece suda bekletin. Suyunu değiştirip üzerini geçecek kadar su ekleyin ve hafifçe yumuşayana kadar haşlayın. Buğdayı yıkayıp suyunu süzün. Soğanın ve sarımsağın kabuğunu soyup kıyın. Tereyağını büyük bir tencerede eritip soğanı ve sarımsağı kısık ateşte kavurun. Nohut, buğday ve et suyunu ilave edin. Kısık ateşte yumuşayana kadar sık sık karıştırarak pişirin. Süzme yoğurt ve yumurta sarısını bir kasede çırpın. Tenceredeki pişirme suyundan 1-2 kaşık dolusu alıp terbiyeye ekleyin ve karıştırın. Terbiyeyi yavaşça yemeğe ilave edin. 3-4 dakika pişirip ocağı kapatın. Kıyılmış taze naneyi ilave edin. Zeytinyağını küçük bir tavada kızdırıp kuru naneyi ekleyin. Naneli yağı buğdaylı nohut aşının üzerine ilave edip sıcak servis yapın.

Meraklısına

Anadolu’nun geleneksel mutfaklarında tahıl ve bakliyatın birlikte pişirilmesi çok rastlanan bir durumdur. İki besleyici malzemenin aynı tencere içinde buluşması ile ortaya çıkan aşlar hem doyurucu hem de lezzet açısından ikna edicidir. Gündelik sofraları süslediği gibi düğünlerin de baş tacıdır. Sabırla pişirilmesi ise adettendir. Dibinin tutmaması gerekir. Ahşap kaşıkla karıştırma işi aynı zamanda aşın istenen helmelenmesini sağlar.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK RESTORAN LİSTELERİ