BLOG YAZISI

Mağaradan Sofralarımıza: Divle Obruk Peyniri

Divle Obruk Peyniri

magaradan-sofralarimiza-divle-obruk-peyniridummy image

Dünyanın en kaliteli tulum peynirlerinden biri olarak sayılan Divle Obruk, Karaman’a ait bir peynir türü. Karaman’ın Ayrancı ilçesine bağlı Divle (Üçharman) Köyü ve civar köylerde üretilerek Divle Obruk mağarasında olgunlaştırılan bir peynir. Yapım aşaması tulum peyniri gibi olsa da en önemli farklarından birisi olgunlaşması için divle obruk mağarasına konulmasıdır. Ayrancı ilçesine bağlı en eski yerleşim yerlerinden biri olan Üçharman köyünde yaşayanlar, geçimini hayvancılıkla sağlar. Eski adı Divle olan köyde 36 metre derinliğinde 250 metre uzunluğunda, köylülerin "obruk" adını verdiği mağara soğuk hava deposu olarak kullanılır.

Bu mağaralarda bulunan mikroflora sayesinde peynir kendine özgü küf ve lezzetini alır. Peynirlerin olgunlaşması için mağarada mayıs ayından ekim ayına kadar bekletilirler. Mayıs ayından itibaren yapımı başlar ve civardaki kuzu ve oğlak derilerine basılır. Obruğa konulan peynirler, bir bakteri sayesinde kırmızı rengini alır.

Kalite standartı da belgelenen Dible Obruk Peyniri için bir nevi yerli rokfor da diyebiliriz. Dünyada peynir otoriteleri tarafından da aranan ve kalitesi bilinen bir peynir olan Divle Obruk Peyniri’ni mutlaka denemenizi öneririz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK RESTORAN LİSTELERİ