BLOG YAZISI

Vişne Şerbeti Tarifi

Vişne Şerbeti

visne-serbeti-tarifidummy image

Başta İstanbul olmak üzere ve tüm Anadolu’nun içecek geleneğinde yer alan şerbet, halen yapım alışkanlığı devam eden, rengiyle, tadıyla ve aromasıyla büyüleyen zarif bir içecektir. Soğuk hazırlanarak yazın serinletici olabildiği gibi kış mevsiminde ise sıcak olarak tüketilebilir.

Aynı zamanda sokak yemek kültüründe de özel bir yere sahiptir. Güğümlere konulan şerbetlerin güğümün ibriğinden kristal bardaklara bir şelale misali yukarıdan akıtılarak doldurulması bundan 40 yıl öncesinin İstanbul sokaklarında karşılaşılan ve yüzlerde gülümseme, damaklarda iştah yaratan sahnelerinden biriydi. Her ne kadar günümüzde bu durum azalmış olsa da usulüne uygun olarak yapılmış şerbetleri sayılı tatlıcı, muhallebici dükkanlarında bulmak mümkün. Başta vişne olmak üzere üzüm, gül, limon şerbetleri genellikle tarçın ve karanfille aromalandırılır. Her iki baharatın aroması şerbetlere derinlik katar.

Ev geleneğini yaşatmak adına mevsiminde vişneyle hazırlayabileceğiniz bir tarifi paylaşmak istiyoruz.

Vişne Şerbeti
Malzemeler

5 kg vişne

2 kg toz şeker

1 limon

4 parça kabuk tarçın

Hazırlanışı

Vişneleri temizleyip geniş bir kabın içine koyun. Limonu kabuklu olarak doğrayıp çekirdeklerini çıkardıktan sonra vişnelerle iyice ovarak karıştırın. Şeker ve kabuk tarçını ekleyip her yarım saatte bir en az dört defa köfte yoğurur gibi karıştırın.

Şeker iyice erimişse vişneleri su ve taneleriyle birlikte cam kavanozlara doldurup kapakları hava almayacak şekilde kapatın. Kavanozları güneş gören bir yerde 20 gün boyunca arada alt üst ederek bekletin. Sürenin sonunda şerbet hazır olacak.

Buzdolabında soğutup veya bardaklara doldurduktan sonra buz parçalarını ekleyip servis yapın.

Vişne tanelerini kesinlikle atmayın. Çekirdeklerini çıkardıktan sonra cheesecake, kek, çörek veya kete yapımında kullanabilirsiniz. 20 gün boyunca kabuk tarçınla bekletilen vişne tanelerinin yoğun aromasını da düşünün lütfen. Hem olağanüstü bir tat elde etmiş hem de atıksız bir mutfak yaratmış olursunuz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK RESTORAN LİSTELERİ