BLOG YAZILARI

Binbir Çeşit Ekşi Maya Ekmeği

ekşi maya ekmegi

binbir-cesit-eksi-maya-ekmegi

Paketli gıdaları alırken içimiz rahat, sebze ve meyveler de artık poşetlenerek satılıyor. Peki ya ekmek?

Her öğünümüzde tükettiğimiz ekmeği günlük olarak taze alma alışkanlığımız var. Bu da sıkça dışarı çıkmamıza sebebiyet veriyor. Evde daha çok kaldığımız bu günlerde içiniz rahat bir şekilde kendi yaptığınız ekmeği yemek ne kadar da sağlıklı olurdu değil mi?

Ekşi mayalı ekmek tarifiyle bugünleri atlattığımızda da kendi ekmeğinizi kendiniz yapmak isteyeceksiniz.

Ekşi Mayalı Ekmek Tarifi

200 gr ekşi maya

500 ml su

300 gr ekmeklik un

225 gr siyez unu

225 gr tam buğday unu

15 gr tuz

Unları ve suyu bir kaba ekleyip 30 dakika dinlendirin. Sonra ekşi maya ve tuzu ekleyip 1 saat daha dinlendirmeye bırakın. Hepsini temiz bir kaba aldıktan sonra üstü kapalı şekilde 4 saat boyunca oda sıcaklığında bırakın ve her saat başı hamuru çevirip hava almayan yerlerine hava aldırın. Sonra hamuru bir kalıba yerleştirip poşet ile buzdolabına kaldırın. 24-36 saat arası mayalanmaya ve dinlenmeye bırakın.

24-36 saatin ardından hamurunuz fırına girmeye hazır! Önceden ısıtılmış fırında 225 derecede 25 dakika pişirin.

Kendi sevdiğiniz tüm malzemeler ile farklı ekmekler yapabilirsiniz. Aynı tarif ile zeytin, ceviz, çekirdek hatta patates ekleyerek bile farklı tatlarda ekmekler yapmanız mümkün. Gerisi hayal dünyanıza kalmış...

Afiyet olsun.