BLOG YAZILARI
Dillere Destan Hatay Mutfağı
Hatay Mutfağı
Hepimizin bildiği gibi Hatay, Anadolu'nun en eski yerleşim merkezlerinden biridir. Hatta bu yöredeki tarihi yaşam bulguları M.Ö'lere kadar uzanır. Hal böyle olunca bölgenin mutfağı da çağlar boyunca hem yöresindeki mutfaklarla etkileşime girmiş hem de Türkiye'nin toprak bütünlüğüne sonradan katılan tek şehrimiz olması sebebiyle dünyada birçok ülkenin mutfak zenginliğini toplamış bir şehirdir. Bugün dünyanın birçok yerinden Hatay'a sadece gıda turizmi için seyahat eden turistler görmek mümkün.
Roma döneminde adı ''Antioch'' olan şehrimizin diğer bir çok ilimizde bu adıyla anılan restoranları mevcut. Gelelim bu mutfağın namıdiğer lezzetli yemeklerine. Mutfağında yaklaşık 600 farklı lezzeti barındıran Hatay mutfağında en ön planda olan lezzetlerin başında bulgur ve acı geliyor.
İşte başka mutfaklarda yiyemeyeceğiniz bazı yemekler; incecik bulgurdan açılan ve içine bol yağlı, salçalı kıyma doldurulan Oruk yemeği kızarmış yağa atılıp çıtır çıtır bir halde sunuma hazır! Yine salçalı yağın lezzet kattığı ve Hataylıların içindeki acıyı hissetmeden yedikleri İskenderun Döneri. Bu dönerin en büyük özelliği ise dürümün en sonunda biriken acı sosu ve yağı.
Mezelere gelecek olursak; içinde tahin, yoğurt ve patlıcanın olduğu Mütebbel'den, çökelek peynirinin yoğrulmasından sonra kurutularak yapılan Sürk'e kadar birçok farklı lezzete ev sahipliği yapan Hatay mutfağının lezzetleri saymakla bitmez.
Hatay mutfağı restoranlarını hemen her şehirde görmek mümkün fakat bir hafta sonunu Hatay'da geçirip ve damağınızda kalan tad ile şehrinize dönmenin verdiği haz bir başka!