BLOG YAZILARI
Dünyaca Ünlü Turşu Çeşitleri
dünyadan turşular
Patlıcan, kabak, soğan, havuç, salatalık, pancar, sarımsak ve üzüm yaprağı dahil olmak üzere her şekil, boyut ve renkteki sebzelerin turşusu ülkemizde yapılmakta. Mevsiminde sebzeleri sirke ve tuz ile kavanozlayarak tüm yıl yemeğin yanında, meze olarak tüketiyor hatta suyunu içiyoruz. Peki diğer ülkelerde turşu kültürü var mı? Tatları benzerlik taşıyor mu?
Pa Kimchi
Kore’de turşu adı altında Pa Kimchi tüketiyorlar. Bu fermente gıdanın ana bileşeni yeşil soğan. Soğanların içine balık sosu, zencefil ve sarımsaktan oluşan bir karışımı ekleyerek garnitür olarak tüketiliyor. Genellikle ilkbaharda hazırlanan bu garnitür Kore’de geleneksel yemekler arasında.
Takuan
Japonya’da turşu yerine geçen gıda da turp. Genellikle güneşte kurutulan turplar, tuz ve çeşitli baharatlarla tatlandırılıyor. Ardından zerdeçal, pirinç sirkesi, şeker ve sudan oluşan bir suda bekletiliyor. Genelde salatalarda, suşide ve kızartmaların yanında tüketiliyor.
Mostarda
Türk mutfağı ve Asya mutfağında turşuların fermente gıda olarak tüketilmesi yönünden benzerlik taşıyor fakat; İtalya’da turşu, meyveden yapılıyor. Mostar’da geleneksel olarak etlerle servis edilen tatlı bir eşlikçidir. Pişmiş üzüm şırası ve mevsiminde meyvelerle hazırlanan bu gıdanın tarihi ise Orta Çağ’a kadar uzanıyor.