BLOG YAZILARI
Elmalı ve Kestaneli Siyez Bulgur Pilavı
Siyez Bulguru
2 kişilik
Malzemeler
1 su bardağı siyez bulguru
10 adet kestane
1 adet ekşi elma
1 küçük boy soğan
40 gr tereyağı
1 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
1 dal kereviz
50 gr çiğ badem
Yarım çay kaşığı muskat
Yarım çay kaşığı taze çekilmiş karabiber
Yarım çay kaşığı acı kırmızı pul biber
2 su bardağı su
Tuz
Hazırlanışı
Kestanelerin dış ve iç kabuklarını soyup ortadan ikiye kırın. Elmanın çekirdeklerini temizleyip küçük parçalar şeklinde doğrayın. Soğanın kabuğunu soyup kıyın. Tereyağı ve zeytinyağını tencerede ısıtıp soğanı kısık ateşte kavurun. Siyez bulgurunu ekleyip 2 dakika daha kavurmaya devam edin. Kereviz sapını küçük doğrayıp badem, elma ve kestaneyle birlikte tencereye ekleyin. Muskat, kırmızı pul biber, karabiber ve tuzla tatlandırıp suyu ilave edin. Su kaynayana kadar hızlı kaynadıktan sonra kısık ateşte pişirin. Pilavı 10 dakika demlendirip servis edin.
MeraklısınaHititçe’de ‘zız’ adı verilen siyez buğdayı günümüzde kaplıca olarak da bilinir. Anadolulu, yerli bir buğday çeşidi olan siyez, Kars’ta tarımı yapılan antik buğday kavılcanın da akrabasıdır. Protein değeri yüksek, mineral ve vitamin zengini bu buğday daha çok bulgur yapılarak tüketilir. Fındığımsı bir tada sahip olan siyez bulgurunu çorbalarda ve sarma, dolma içlerinde kullanabilirsiniz.