BLOG YAZILARI
Fırında Sebzeli Hamsi
Hamsi Tarifi
Sadece Karadenizlilerin değil herkesin çok severek yediği bir balıktır hamsi. Havalar soğuyunca eti yağlanınca ızgarası, tavası ya da buğulaması ile tadından yenmez. Soğuk zincirle Türkiye’nin hemen her yerine dağılan bu balığın elbette Karadenizliler kadar İstanbullular için de çok büyük önemi var. Bir yanı Karadeniz’e diğer bir yanı ise Boğaz ve Marmara’ya açılan İstanbul’un yemek kültüründe de özel bir yere sahip. Hamsi tuzlamasını bilenler vardır aranızda. Bu küçük değerli balığın temizlendikten sonra aralarına iri tuz serpilerek tenekelerin içine dizilmesiyle hazırlanır. Yaklaşık 2 yıl bu şekilde bekletilir. Sonunda açılır ve istenilen yemeklerde kullanılabilir.
Size kış sebzeleriyle kolaylıkla hazırlayabileceğiniz bir tarif vermeyi istiyoruz. Hamsinin bol bulunduğu bu mevsimde güzel bir akşam yemeği seçeneği de olabilir.
1 kg hamsinin kılçıklarını temizleyin. Bol suyla yıkayıp suyunu süzün. Tuz ve karabiber ekleyip harmanlayın. 3-4 adet taze soğanı temizleyip 3-4 yemek kaşığı zeytinyağında kısık ateşte kavurmaya başlayın. İri rendelenmiş birer adet kereviz ve havucu ilave edip kavurmaya devam edin. 6-7 dakika sonra ince doğranmış pırasanın beyaz kısımlarını ekleyin. Küçük doğranmış ıspanak, pazı yaprakları, dereotu ve maydanozu ilave edin. Yemeğin iç harcı hazır. 15 cm çapında ve 3 cm yüksekliğinde kapların içine zeytinyağı sürün. Kapların içine ve kenarlarına dışarıya sarkacak şekilde bir sıra hamsi dizin. Üzerlerine iç harcı paylaştırın. Kalan hamsilerinle iç harcın üzerini kapatın. Zeytinyağı gezdirip 200 derece fırında 20-25 dakika dakika pişirin. Yanında roka yapraklarıyla birlikte servis edin.