BLOG YAZILARI
Her Yemekte Onların İmzası Var: Şef Restoranları
Şef Restoranları
Eğitimleri sonrası çalışma hayatlarına ünlü restoranlarda başlayan şefler, sonrasında trend yaratan restoranların hem şefi hem de sahibi oldular. Her birinin mutfağında sağlam bir felsefe ve en iyi malzemenin peşinde koşmak yatıyor. Bakalım bu restoranların şefleri kim?
Basta Street Food Bar
Sokak yemekleri trendinin en iyi örneklerinden biri olan Basta Street Food Bar, iki ünlü şef Kaan Sakarya ve Derin Arıbaş’ın imzasını taşıyor. Basta’nın menüsünde dana kaburga dürüm, ev yapımı tereyağlı brioche ile yaptıkları kuzu burger, chorrizo sucuklu dürüm, vejetaryen dürüm ve sütlaç gibi birbirbirinden lezzetli ve yaratıcı çeşitler bulunuyor. Fiyat-kalite dengesini en üst düzeyde tutturmuş mekanın önünde her daim kuyruklar oluşuyor.
Gram
Doğaya saygılı, sürdürülebilir tarımı destekleyen, mevsiminde ürün kullanan Didem Şenol’un mutfak felsefesinin temelinde geleneksel tatları yorumlamak, en iyi malzemenin peşinde koşmak yatıyor. Bu yüzden de hemen hemen her ay menülerini yeniliyorlar. Kök sebzeler ile meyveyi, yeşil sebzelerle baklagilleri, etler ve balıklarla narenciyeleri bir arada kullandığı zeytinyağlıları, rengarenk salataları, ana yemekleri, taze makarnalarıyla yaratıcı olduğu kadar sağlıklı mutfağın da öncülerinden.
Neolokal
“Geleneklerini bilmeyen ve sahip çıkmayanların geleceklerinin olmayacağına inanıyoruz. Geleceğimizi garanti altına almak için geleneklerimizin günümüz şartlarına uyarlanıp sürdürülebilir olması gerekir.” Neolokal’in bu manifestosunu restorana gidip masanıza oturduğunuzda tabağınızın içinde bulursunuz. Neolokal’de servis edilen her yemek yanında açıklayıcı bir notla geliyor. Paylaşmalık tadım menüsü ise Neolokal’in felsefesini anlamak için birebir. İçli köfte mantısı, balık suyuna hamsili bombay fasulye pilaki, mütebbel, çifte kavrulmuş tahinli humus, kuzu kalbi kokoreç, ahtapotlu ev eriştesi, kuzu pazı sarma, katmer ve tirit. Ne yerseniz yiyin, hep bu anlayışla yaratılan ve tüm yaratıcılığına karşın ürünün lezzetini, hafızanızdaki geleneksel tadı bulduğunuz yemekler. Çünkü onun da tasarladığı birçok yemeğin temelinde, annesinin yaptığı yemeklerden izler var.
Toi
Restoranına TOİ, ‘Trust of İsmet’ baş harflerini veren İsmet Saz, farklı tarz mutfaklardan örnekleri bir araya getiriyor. Son dönemde, o da birçok şef gibi kullandığı malzemelerin taze ve mevsiminde olmasına dikkat ediyor. Istakoz roll sandviç, mürekkepli ekmek ve kırmızı soğan turşusu, Urfa biber aioli sosla sunduğu yerli mavi yengeç köfte, bir TOİ klasiği olan tuzlu yoğurtlu, ıspanak püresi eşliğinde dana Wellington, borani dolgulu piruhi gibi yemeklerden oluşan kendine özgü bir menüsü var.