BLOG YAZISI

Onlarca Çeşidi Bir Araya Getiren Türk Mutfağı Kahvaltısı

Türk kahvaltısı

onlarca-cesidi-bir-araya-getiren-turk-mutfagi-kahvaltisidummy image

Dünyanın en zengin kahvaltısı Türk Mutfağı dersek yanılmış olmayız. Zira; mevsiminde sebze ve meyvenin, kahvaltılık ürünlerin, çayın ve kahvenin hepsinin bir arada sofrada yerini aldığı Türk kahvaltısı tüm dünyada kabul görmüş bir farklılığa sahip.

Türk mutfağının bu kadar zengin bir içeriğe sahip olması, Türkiye’nin coğrafi çeşitliliğinden kaynaklanıyor. Osmanlı, Orta Asya, Doğu Avrupa ve Orta Doğu mutfaklarının bir arada yer aldığı Türk kahvaltısı, öncelikle çok fazla ürünü bir araya getirebilme becerisi ve bir ana öğün olarak kullanılması ile ayrışıyor. Avrupa’da sadece güne başlamak için sabah saatlerinde atıştırmalık olarak görülen kahvaltı, bizim kültürümüzde önemli bir ana öğün. Tüm besin gruplarını bir araya getiren kahvaltı için sağlıklı bir günün başlangıcı da diyebiliriz.

Yumurta ve peynir, kahvaltımızın en önemli ürünleri. Peynirin onlarca çeşidi, yöresine göre değişen lezzetteki ürünler kahvaltıda yerini alırken, yumurtayı bu kadar çeşitte tüketen başka bir coğrafya yok diyebiliriz. Haşlanmış, sahanda, menemen, peynirli, omlet çeşitleri ve dahası… Türkiye’nin özellikle Ege bölgesinde yetişen zeytinleri ise, yine çeşitliliği ile kahvaltıda en çok tercih edilenlerden. Sebzeleri de unutmayalım. Domates, biber, salatalık, maydanoz ve türlü yeşillikler kahvaltıda en çok tüketilen lezzetlerden. Sebzeleri sade olarak tüketmek de bir seçenekken, mükellef bir kahvatıda zeytinyağı ve kekikle mutlaka buluşturulduğunu görüyoruz. Türk kahvaltısında olmazsa olmaz bir diğer ürün grubu ise elbette hamur işleri. En çok sevilenlerinden biri de pişi. Pişiyi krepler ve tatlı tuzlu pancake’ler takip ediyor. Poğaçalar, gözlemeler de kahvaltıda mutlaka yerini alanlardan.

Tatlı ile son buluyor kahvaltımız. Ama öyle tek çeşit değil tabii ki. Mevsimindeki meyvelerden hazırlanmış çeşit çeşit reçeller, şekerli pancake’ler, fındık kremaları, sürülebilir çikolatalar, tahin pekmez ve kaymak bal ikilileri…

Tür kahvaltısında her damak tadına uygun ayrı bir lezzet bulmak mümkün. Her bölgede o yöreye ait farklı lezzet ve karışımların da sofrada yerini aldığı kahvaltı sofralarınızda sevdiklerinizle bir araya gelmeniz dileğiyle…

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK RESTORAN LİSTELERİ