Sunuş
İncili Gastronomi Rehberi’nin dördüncüsüyle karşınızdayız. Hürriyet ve Karaca iş birliğiyle Türkiye’de ilk kez değerlendirme ve derecelendirme sistemiyle bir gastronomi rehberi hazırlamaya karar verişimizin üzerinden altı yıl geçti.
Önde gelen yeme-içme yazarları, danışma kurulu üyeleri ve gizli müfettişlerin katkılarıyla ilk İncili Gastronomi Rehberi 2017 yılında, ikincisi 2018 yılında raflardaki yerini aldı. 2020’de de üçüncü rehberimiz yayımlandı.
24 Şubat 2020'de üçüncü rehberin sonucunu açıkladığımız ve yaklaşık 500 konuğun katıldığı gece yılın son büyük etkinliği oldu. Sonrasında tüm dünya gibi Türkiye de Covid-19 salgınıyla birlikte zor bir döneme girdi.
İki yıldır hem iş yapış şekillerimiz, hayata bakışımız, alışkanlıklarımız değişim geçirdi hem de yeme-içme ve turizm sektörleri salgından ciddi anlamda etkilendi. Pek çok restoran kapılarını tümden kapatmak zorunda kaldı.
Ancak bu dönemde yeni yerler de açıldı. Bazıları ise sundukları hizmetin kalitesini ve niteliğini değiştirmek, geliştirmek için büyük çaba harcadı, risk aldı, atılım yaptı.
Proje ortakları ve ekibi olarak bu yaşanan değişimi, dönüşümü kayda geçirmenin hem sektöre hem de yeme-içme severlere karşı bir sorumluluk olduğu düşüncesiyle ara vermeden yola devam etme kararı aldık.
İncili Gastronomi Rehberi’nin kapsamı bu yıl biraz daha genişledi. İstanbul, Ankara, İzmir, Bodrum, Antalya ve Bursa’nın yanı sıra Gaziantep’in restoranları ve lezzet noktaları da rehbere dahil oldu.
Koşullarının dayatmasıyla hayatımıza daha fazla giren "çevrimiçi alışveriş" üzerinden satış yapan, kalitesine güvendiğimiz alışveriş noktaları arasından da bir seçki yaptık. Ayrıca bir önceki rehberde yer alıp son iki yıl içinde kapanan restoranların listesine de yer verdik.
Bu rehberimiz de daha öncekiler gibi kolektif bir çalışmanın ürünü. Koşullar gereği her zamankinden daha yoğun bir emek, daha uzun ve daha zorlu bir sürecin ardından ortaya çıktı.
Dileğimiz 2022 İncili Gastronomi Rehberi’nin de yeme-içme severlerin başucu kitabı olması. İyi okumalar ve keyifli keşifler...
Müge Akgün Proje koordinatörü/ Hürriyet yazarı