Dünyanın her tarafını gezen acı biberler, kendini her mutfakta başka şekilde gösteriyor. Ortak olan şey şu ki; acı biber yemeğin lezzetini artıran önemli bir malzeme. Tabii yeterli dozda ve uygun yemeğe kullanıldığı sürece.
Güzel, koyu kırmızı renk, orta derecede acılık… keşmir acı biberi epey lezzet katar ancak çok baharatlı değildir, rahatlatıcı yemekler için idealdir.
Bordo renk, orta acılıkta, yuvarlak lezzetli pul biberin menşei biraz muğlaktır çünkü hem Türk acı biberi hem de Halep biberi olarak bilinir. Genellikle mezelerin üstüne servis edilmeden önce serpilir, yani İspanyolların pimentonu kullandıkları gibi.
Kırmızı ya da turuncu rengiyle ve şehvetli biçimiyle Afro-Karayip ve Batı Afrika mutfaklarının ayrılmaz bir parçasıdır. Meksikalı alter egosu olan habanero acı biberi onun benzeridir, ancak tıpatıp aynısı değil.
Kuvvetli olmalarıyla ünlü keskin ev yeşil Meksika biberleri. Jalapeno biberleri burrito ya da fajita gibi yemeklerde ve fast food’larda kullanılan dilimlenmiş ve turşu yapılmış halleriyle bilinir en çok.
Çok acı ve meyvemsidir. Meksika usulü, islenmiş Jalapeno biberi olan chipotle, adabo soslarında, salsalarda ve fasulye yemeklerinde kullanılır.
Küçük, yoğunlaştırılmış ve son derece acıdır. Nijerya ve Gana gibi Batı Afrika ülkeleri ve Etiyopya dahil olmak üzere Afrika’da yetiştirilir.
Yerel olarak piparedduzzu olarak bilinen, kıvrımlı ve kan kırmızı renkteki bu acı biberler Calabria mutfağına tipik acılığını verir ve bu mutfağın İtalya’nın başka yerlerindeki yiyeceklerden ayrılmasını sağlar.
Kaynak: Mina Holland Yemek Atlası Otuz Sekiz Mutfakta Dünya Turu