BLOG YAZILARI

Kıymalı kol böreği nasıl yapılır?

Türk mutfağının unutulmaz lezzeti...

kiymali-kol-boregi-nasil-yapilir

Kıymalı kol böreği, Türk mutfağının lezzetli ve popüler bir börek çeşididir. İşte adım adım kıymalı kol böreği yapımı.

Malzemeler:

Hamur için: 4 su bardağı un, 1 su bardağı su, Yarım su bardağı sıvı yağ, Yarım çay bardağı yoğurt, Yarım çay bardağı sirke, Yarım tatlı kaşığı tuz

İç harcı için:

300 gr kıyma, 1 büyük soğan, 2 yemek kaşığı sıvı yağ, Karabiber, pul biber, tuz (isteğe bağlı), Maydanoz (isteğe bağlı)

Üzeri için:

Yumurta sarısı, Susam (isteğe bağlı)

Yapılışı:

İlk olarak iç harcı hazırlamak için bir tavada sıvı yağı ısıtın. İnce doğranmış soğanı ekleyip pembeleşene kadar kavurun. Ardından kıymayı ekleyin ve kıyma suyunu çekip kavrulana kadar pişirin. İsteğe bağlı olarak baharatlarını ve ince doğranmış maydanozu ekleyebilirsiniz. Karabiber, pul biber ve tuzu damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz. Pişen iç harcı ocaktan alın ve soğumaya bırakın.

Hamur için geniş bir kapta unu ve tuzu karıştırın. Ortasını havuz gibi açın. Ayrı bir kapta su, sıvı yağ, yoğurt ve sirkeyi karıştırın. Bu karışımı unun ortasına dökün. Karışımı yavaşça karıştırarak yoğurmaya başlayın. Ele yapışmayan, yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hamuru üzerini örtüp 15-20 dakika dinlendirin.

Dinlenen hamuru ceviz büyüklüğünde parçalara ayırın ve her bir parçayı unlanmış bir zeminde açın. Açtığınız hamurun üzerine sıvı yağ sürün. İlk hamurun üzerine ikinci bir hamur parçasını yerleştirin ve tekrar sıvı yağ sürün. Bu şekilde 5 veya 6 kat hamur üst üste gelecek şekilde devam edin. Üst üste gelen hamurları istediğiniz kalınlıkta açın. Açtığınız hamurun içine hazırladığınız kıymalı harçtan serpiştirin. Hamuru rulo şeklinde sarın ve yağlı kağıt serili tepsiye yerleştirin. Üzerine yumurta sarısı sürün ve isteğe bağlı olarak susam serpiştirin.

Önceden ısıtılmış 180°C (350°F) fırında böreğin üstü kızarana kadar pişirin. Yaklaşık 25-30 dakika sürebilir. Pişen böreği fırından çıkarıp ılımaya bırakın. Ilıdıktan sonra dilimleyerek servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun!