Kış mevsiminin soğuklarında elinizin altında bulunabilecek ve yaz yiyeceklerini aynı lezzet ve vitamininde yiyebileceğimiz kışlık hazırlıklar başladı. Buzlukları doldurmaya hazır mısınız?
Her mevsim başka bir sebzenin hasretini çekeriz ama domatesin yeri ayrıdır. Yemeğin olmazsa olmazlarından biridir ve kışın hiç tadı tuzu yoktur. Öyleyse; yaz domateslerini kavanozlayarak bu soruna son verebiliriz. Kabuklarını soyduğunuz domatesleri rondodan geçirip tencereye alın ve tuzunu da atıp kaynamaya bırakın. Ocağı söndürdüğünüzde hemen domatesleri kavanoza koyarak kavanozları ters çevirip baş aşağı soğuyana kadar bekleyin. Soğuduktan sonra güneş almayan bir yerde bekletin. Püf noktası; kavanoz kapaklarının yeni olmasıdır.
Yine aynı şekilde rondodan geçirdiğiniz domatesleri kaynamaya bırakın. Buradaki püf nokta; domates hazırlamaktan farklı olarak domatesin suyunu süzmenizdir. Pişme sırasında tahta kaşıkla karıştırmayı ihmal etmeyin, iyice koyulaşınca ocağı kapatın. Pişen domatesleri tepsiye serin ve güneşte kurumaya bırakın. Salçalarınız iyice kıvama geldikten sonra kavanozlara doldurun ve üzerine zeytinyağı ekleyin.
Biz bugün size biber turşusu tarifi verelim istedik. Biberleri yıkayın, saplarını kesin ve ortalarını delin. Kavanoza biberleri koymadan önce nohutları yerleştirin, biberleri de sıkı sıkı arasına sarımsaklar yerleştirerek ekleyin. İyi turşunun püf noktası da sebzeleri kavanozun içine iyice bastırmaktır. Başka bir tencerede sıcak su ve tuzu karıştırıp soğumadan kavanoz boşaltın. Gün görmeyen bir yerde 10 gün kadar bekletin. Turşularınız hazır.
Reçel yapacağınız meyveleri güzelce yıkayın. İki kilo kadar şekeri üzerine dökerek bir gece bekletin. Orta ateşte kaynamaya bırakın ama bu sırada tencerenin üzerinde biriken köpükleri almayı unutmayın. Ocaktan almaya yakın limon suyu ekleyin. Kavanozlara doldurun ve kapağını sert bir şekilde kapatın. Soğuduktan sonra afiyetle tüketebilirsiniz.