BLOG YAZILARI

Saksıda Domates Yetiştirmek

Domates

saksida-domates-yetistirmek

Tüketilen neredeyse her sebze-meyvenin bir takım tarımsal ilaçlarla büyütülmesi ve yaşadığımız dünyada sürekli yapay gıdaların piyasaya sürülmesi derken organik sebze-meyveyi mumla arar duruma geldik. Hâl böyle olunca çoğumuz evde nasıl kendi sebzemizi üretebiliriz sorusuna cevaplar aramaya başladık. Tam da bu noktada, sizlere saksıda nasıl domates yetiştirebilirsiniz, süreç için nelere ihtiyacımız var ve yol haritamız nasıl olmalı, bunları anlatacağız. Eline kalem-kağıdını alan buyursun…☺

Saksıda domates yetiştirmek için gerekli malzemeler; organik domates tohumu, çimleme tepsisi ya da plastik bardaklar, drenajlı derin saksı, organik bahçe toprağı, gübre ve bolca su.

Peki, domates yetiştirirken nasıl bir yol izlemeli, nelere dikkat edilmeli? Bu soruların cevaplarını aşağıda sıraladık.

Çiçekçilerden ya da yapı marketlerin bahçe-bitki reyonlarından temin edebileceğiniz çimlenme tepsinizi, eğer tepsiniz yoksa onun yerine kullanabileceğiniz plastik bardaklarınızı verimli bahçe toprağı ile doldurun. Doldurduğunuz toprağın üst kısmını hafifçe açtırıp domates tohumlarınızı içine yerleştirin ve üzerini yaklaşık 1 santimetre kadar toprakla kapatın. Tohumların çimlenmesi için onları güneş görmeyen, sıcak bir ortamda bekletin, toprağı sürekli nemli tutmaya özen gösterin.

Domates fidesi nasıl büyütülür?

Çimlenmeye başlayan domates tohumlarını bu defa güneş gören bir yere alarak yaklaşık 1-1,5 hafta kadar güneş gören yerde bekletin.

Büyümeye başlayan fideleri saksılara almanın zamanı geldi. Domates fidelerinizi saksılarına ektikten sonra toprak hep nemli kalacak şekilde sulama işlemine devam edin. Domates de diğer birçok bitki gibi aynı zamanlarda sulanmayı sevdiğinden kendinize bir rutin belirleyin ve ona göre sulama gerçekleştirin. Örneğin, her sabah saat 08:00'de sulama işlemi yapın, bitki bu saate alışacağından daha verimli bir şekilde büyüyüp gelişecektir. Saati tabii ki kendi programınıza göre değiştirebilirsiniz; ancak sulama işlemini doğrudan güneş ışığı almadığı, hafif gölge alanlardayken yapmanızda fayda var.

3 ay gibi bir süreçten sonra çiçek vermeye başlayacak olan domates bitkinize, gübreleme işlemi yaparak verimli bir şekilde domates elde etmeye başlayabilirsiniz artık.

Domates fidelerinde küçük yeşil meyveler görmeye başladığınızda saksılarınızı daha bol güneş alan alanlara taşıyabilirsiniz. Bu şekilde domateslerin yeşil renkleri kırmızıya çok daha kısa sürede dönecek ve yetiştirdiğiniz domatesleriniz çok daha lezzetli olacaktır.