BLOG YAZILARI

Annemiz Gibi Köfte Yapmak

Köfte

annemiz-gibi-kofte-yapmak

Gastronomi yazarları ve gurmeler, köfteyi dünya mutfağının “ortak atası” diye tanımlıyor. Tarihçilerin, köfteye dair belgelerin M.Ö 220’li yıllara dayandığını söylediği düşünülürse, köfte bu tanımı sonuna kadar hak ediyor.

Bu kadar eski ve bu kadar geniş coğrafyaya yayılan bu yemek, günümüze gelene kadar çok çeşitlenmiş. Her coğrafya kendine has yöresel tarifler de çıkarmış. Türkiye’de tespit edilen 291 köfte çeşidi olduğunu biliyor muydunuz? Bir çırpıda saysak, Tekirdağ köftesi, İnegöl köfte, İzmir köfte, ızgara köfte, çiğ köfte, ekşili köfte, odun köfte, satır köfte şeklinde 20, bilemedin 30 çeşit sayabiliyoruz. İçlerinde en sevdiğiniz hangisi diye sorsak, herkesin kendi damak zevkine göre söyleyeceği bir ya da birkaç farklı çeşit vardır. Ama herkesin ortaklaşacağı bir köfte çeşidi var; anne köftesi. Çünkü nerelerde, hangi mekanlarda ne çeşit köfte yersek yiyelim, anne köftesinin o kendine has lezzeti bambaşka.

Şimdi gelelim hem pratik hem de lezzetli anne köftesi tarifine...

Malzemeler:

Yarım kilo dana orta yağlı kıyma (kıyma yağsız olmamalı)
Yarım su bardağı ya da iki dilim bayat ekmek içi
1 adet rendelenmiş kuru soğan
1 diş sarımsak – rende
1 yumurta
Yarım demet maydanoz
Bir çay bardağı su
Yarım çay kaşığı karbonat
Birkaç damla limon
Tuz
Karabiber
Kimyon
Bir çimdik kekik (isteğe bağlı)

Yapılışı:

Kıyma, ekmek içi, tuz, suyu bir kapta yoğurup, üzerini örtüp buzdolabında 1 saat kadar dinlendiriyoruz. Karbonatı birkaç damla limon suyuyla aktive edip, dolaptan çıkardığımız harca ilave ediyoruz. İnce doğranmış maydanozu, rendelenmiş ve acı suyu sıkılmış soğanı, yumurtayı, karabiber, kimyon ve bir çimdik kekiği ilave ediyoruz. Harcımız özdeşleşene dek iyice yoğuruyoruz. İsteğe bağlı bir diş rendelenmiş sarımsak da ilave edilebilir ama hemen tüketilmeyecek, bir kısmı dolaba konulacaksa, sarımsak bekledikçe köftenin kokusunu ağırlaştırabilir.

Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elimizle şekil veriyoruz.

Kıvamında anne köftesi yapmanın püf noktalarına gelince:

1- Öncelikle kıyma asla yağsız olmamalı, yoksa köfteniz kuru ve lezzetsiz olur. Kıyma orta yağlı olmalı ve mümkünse kasaba iki kez çektirilmeli.
2- Tüm malzemelerin birbirine iyice karışması için köfte harcı iyice yoğurulmalı ve buzdolabında dinlendirilmeli.
3- Soğanları rendeledikten sonra acı suyu sıkılarak atılmalı.
4- Puf puf anne köftesinin en önemli sırrı karbonat. Ama ölçüyü kaçırmamalısınız, yoksa köfteler sertleşir. Yarım çay bardağı su da köftelerin kurumamasını ve yumuşak kalmasını sağlar.
5- İçi yumuşak ve sulu köfteler elde etmek için kızgın, yapışmaz tavada, iki tarafını birer dakika kızartarak mühürlüyoruz, ardından ocağın altını normal ateşe getirerek köfteleri pişiriyoruz. Pişirmeyi çok yüksek ateşte yapmıyoruz ve çok uzun kızartmıyoruz ki köfteler kurumasın.