BLOG YAZILARI
Binbir Çeşit Ekşi Maya Ekmeği
ekşi maya ekmegi
Paketli gıdaları alırken içimiz rahat, sebze ve meyveler de artık poşetlenerek satılıyor. Peki ya ekmek?
Her öğünümüzde tükettiğimiz ekmeği günlük olarak taze alma alışkanlığımız var. Bu da sıkça dışarı çıkmamıza sebebiyet veriyor. Evde daha çok kaldığımız bu günlerde içiniz rahat bir şekilde kendi yaptığınız ekmeği yemek ne kadar da sağlıklı olurdu değil mi?
Ekşi mayalı ekmek tarifiyle bugünleri atlattığımızda da kendi ekmeğinizi kendiniz yapmak isteyeceksiniz.
Ekşi Mayalı Ekmek Tarifi
200 gr ekşi maya
500 ml su
300 gr ekmeklik un
225 gr siyez unu
225 gr tam buğday unu
15 gr tuz
Unları ve suyu bir kaba ekleyip 30 dakika dinlendirin. Sonra ekşi maya ve tuzu ekleyip 1 saat daha dinlendirmeye bırakın. Hepsini temiz bir kaba aldıktan sonra üstü kapalı şekilde 4 saat boyunca oda sıcaklığında bırakın ve her saat başı hamuru çevirip hava almayan yerlerine hava aldırın. Sonra hamuru bir kalıba yerleştirip poşet ile buzdolabına kaldırın. 24-36 saat arası mayalanmaya ve dinlenmeye bırakın.
24-36 saatin ardından hamurunuz fırına girmeye hazır! Önceden ısıtılmış fırında 225 derecede 25 dakika pişirin.
Kendi sevdiğiniz tüm malzemeler ile farklı ekmekler yapabilirsiniz. Aynı tarif ile zeytin, ceviz, çekirdek hatta patates ekleyerek bile farklı tatlarda ekmekler yapmanız mümkün. Gerisi hayal dünyanıza kalmış...
Afiyet olsun.