BLOG YAZILARI
Bu Mayhoş Lezzetin Tam Zamanı: Çağla
Çağla
Bahar aylarının başında hasatı yapıldığı için en erken tüketilebilen meyvelerden biri olan çağla, yaz aylarında gittikçe olgunlaşır, sertleşir ve yaz mevsiminde çekirdeğinin içi en yüksek besin değerlerine ulaşır.
Farsça’da ham meyve anlamına gelen çagale sözünden türeyen çağla, ekşi ve mayhoş tadıyla çok fazla seveni bulunan bir meyve. Çağla meyvesi, şeftali, kiraz ve erikle aynı familyadan geliyor. İçeriğinde bol bol fosfat ve potasyum bulunur. İçerdiği e vitamini ile cilt ve saç sağlığına olumlu etki eder. Günlük su miktarının yüzde 40’a yakınını karşılayan bir su içeriğine sahiptir. Yüksek lif oranıyla bağırsaklardaki yararlı bakterileri artırarak doğal bir probiyotik görevi görür. Faydaları bitmek bilmeyen bu meyveyi sade tüketebileceğiniz gibi ezmesini de yapabilirsiniz.
Çağla Ezmesi
Bir avuç çağla, ince kıyılmış yeşil soğan, ince kıyılmış dereotu, limon suyu, ceviz, tuz ve zeytinyağını rondodan geçirin. Kıvamına göre limon suyunu ve zeytinyağını artırabilirsiniz. Başka bir kapta ezdiğiniz süzme peynir ile çağlalı karışımı bir araya getirin ve iyice karıştırın. Çağla ezmeniz hazır.