BLOG YAZILARI
Çerkez Tavuğu Tarifi
Çerkez Tavuğu
Tavuğun en lezzetli halllerinden biri, mezelerin en doyurucusu. İşte çerkez tavuğunun en pratik ve leziz tarifi;
Malzemeler
1 adet köy tavuğu (2-2,5 kg’lık)
1 büyük boy soğan
2 diş sarımsak
2 adet defne yaprağı
1 litre su
Tuz, tane karabiber
Sos İçin
400 gr ceviz içi
4 dilim köy ekmeği
1 diş sarımsak
Tuz, karabiber
Kırmızı toz biber
Hazırlanışı
Temizlenmiş köy tavuğunu bol suyla yıkayın. Büyük bir tencerenin içine yerleştirin. Defne yaprağı, soğan, sarımsak, bir miktar tane karabiberi tavuğun üzerine ilave edin. Su ve tuzu ekleyip kısık ateşte tavuk eti yumuşayana kadar pişirin. Haşlama suyunu süzün. Tavuğun kemiklerini ve derisini çıkarın. Etini didikleyip ince parçalara ayırın. Üzerine bir miktar karabiber serpin. Ilık servis edin.
Cevizleri mümkünse mutfak robotunda hatta et kıyma makinesinde ezin. Çekilmiş cevizden bir miktar ayırıp kalanına kabukları çıkarılmış ekmekleri ekleyin. Tekrar robottan geçirin. Ayırdığınız tavuk suyunu soğuduysa ısıtın. Ezilmiş sarımsakla birlikte ekmekli sosa ilave edin. Ne akıcı ne de koyu olmayan bir kıvam elde edene kadar tavuk suyu eklemeye devam edin. Hazırladığınız sosu tavuk eti ile karıştırın.
Ayırdığınız cevizi bir tülbentin içine alın. İyice sıkarak yağının çıkmasını sağlayın. Yağa çok az kırmızı toz biber ekleyip hafifçe ısıtın. Çerkez tavuğunun üzerine gezdirerek dökün. Ilık servis yapın.
Eskiden düğünlerde, evlerde verilen ziyafetlerde mutlaka yapılan Çerkez tavuğu, Kafkas kökenli bir yemektir. Günümüzde meze kategorisinde anılsa da Kafkas mutfağında hem yapımı hem de sunumu ile çok özeldir. Tarifin orijinalinde abısta (mısır pastası) adı verilen kavrulmuş mısır unu ile yapılan bir hamur kullanılır. Ancak bizim verdiğimiz tarifte abısta yerine ekmek kullandık.
Cevizin yağı bu tarif için çok değerli. Bu nedenle yağının çok daha iyi çıkabilmesi için cevizi havanda veya et kıyma makinesinde çekmenizi tavsiye ediyoruz.