BLOG YAZILARI
Dünyadan Türkiye’ye Peynir Çeşitleri
Peynir Çeşitleri
Çok uzun yıllardır farklı teknikler ve lezzetleriyle sofralarımızı süsleyen peynir, en çok sevilen besinlerin başında geliyor. Türk kahvaltılarının da baş tacı olan peynir, dünya mutfaklarında da farklı özellikleriyle yer buluyor.
İngiltere asıllı cheddar peyniri, tüm dünyada en çok sevilen peynirlerden biri. Cheddar tek başına yenilebildiği gibi fast food yiyeceklerin içinde de kullanılıyor. Camembert ise bir tür küflü Fransız peyniri. Yoğun aromalı. Dışı sert, içi yumuşacık. Tatlılarla birlikte bolca kullanılır. İtalya da peynirin bolca tüketildiği ve dünyaya çok çeşitli peynirler armağan etmiş bir ülke. Mozzerelladan bahsetmeden olmaz elbette. Yağlı bir peynir türüdür ve İtalyan makarnası, pizzalarının üzerinde tüketilir. Ricotta da İtalya’nın bir diğer en sevilen peynirlerinden. İtalyanca ‘’tekrar pişirilmiş’’ anlamına gelir. Özellikle yemek aralarında tüketilir. Lor peynirine benzer. Makarnalara sos olarak ve lazanyaların içerisinde kullanılır. İtalya’nın krem peyniri ise mascarponedır. Görünüşü kremaya benzer, tatlıya dönük bir lezzeti vardır. Meyvelerle birlikte ve pastalarda sıklıkla kullanılır.
İsviçre’nin en popüler peynirlerden emmenthaler, lezzetli ve aromatik bir lezzete sahiptir. Serttir ve kahverengi kabukludur.
Türk mutfağında da peynir, çok tüketilen besinlerden biridir. Neredeyse her yöreye ait ayrı bir peynir vardır desek abartmış sayılmayız. Çanakkale’nin Ezine ilçesinde üretilen Ezine peyniri, en kaliteli ve leziz peynirlerden biridir. Erzurum’un sahiplendiği peynir çeşidi çeçilken, Kars’a ait ve büyük tekerlek şeklinde olan peynir ise Kars kaşarıdır.