BLOG YAZILARI
Dünyanın Her Yerinde: Pirinç
Pirinç
Binlerce yıl önce Çin’den çıktığı düşünülen pirinç, günümüzde yerkürenin dört bir yanında milyonlarca insana besin vazifesi görerek, dünyanın en önemli gıda malzemesi olma namına ulaşmak için rekabettedir. Daha yaygın olarak ekilip biçilen yegâne diğer ürün mısırdır. Ancak; pirinç sadece insanlığın besin ihtiyacını karşılamak üzere yetiştirilirken mısır ekiminin örneğin yakıt elde etmek gibi başka amaçları da vardır.
Pirinç, Doğu Asya’da bütün bir yıl boyunca tüketilen lapa kıvamındaki türevlerinden Batı Afrika’daki jollof pirincine, Karayipler’in pirinç ve barbunya yemeklerinden İtalya’nın risottolarına ve İran çilavından Türkiye’nin pilav ve Hindistan’ın pilau yemeklerine varıncaya kadar tüm dünyada kullanılan başlıca gıda malzemelerindendir.
Pirinç bir ürün olarak son derece kullanışlıdır ve çok çeşitli şartlarda yetişebilir, ama bol suya ihtiyacı vardır ve Doğu ve Güney Asya’nın meşhur çelik arazileri pirincin yetiştirilmesine çok uygundur. Genç pirinç çeltikleri su içinde bırakılır, bol suyun içinde yetişmeleri sağlanırken haşerelerin en düşük düzeyde olmasına özen gösterilir. Hasat zamanı kabuklar taneden ayrılır ve ortaya esmer pirinç çıkar, beyaz pirincin çıkması için bunun öğütülmesi gerekir. Besin değeri daha az olmasına rağmen beyaz pirinç daha uzun süre saklanabilir, ayrıca daha kolay ve çabuk pişirilen bir malzemedir; dolayısıyla dünyanın herhangi bir yerinde yaşayan ve yalnızca ilkel mutfak gereçlerine sahip insanlar için sürdürülebilir ve kolay bir yiyecek çözümü sunar.
Kaynak: Mina Holland Yemek Atlası Otuz Sekiz Mutfakta Dünya Turu