BLOG YAZILARI
Ekşi Mayalı Ekmek Nasıl Yapılır?
Ekşi Mayalı Ekmek
Sanayi tipi mayaların öncesinde ekmekler ekşi maya ile hazırlanırdı. Bu doğal mayanın varlığı ve önemi günümüzde de devam ediyor aslında. Ekşi mayanın hamura kattığı lezzet ve sağlık tartışılmaz. Yapımı biraz zaman alsa da zor değil. Sabır ve dikkat gerektiriyor. Ekşi maya ile yapılmış ekmekleri satın alacağınız noktalar ve evinde ekşi maya yapmak isteyenler için hazırladığımız yazıyı okuyabilirsiniz.
1. GÜN
250 gr tam buğday unu ve 150 ml suyu kavanoza koyup tahta kaşıkla karıştırın. Kavanozun ağzını keten bir bezle veya streç folyo ile kapatın. Oda ısısında, rüzgar akımı olmayan bir yerde 24 saat boyunca bekletin.
2. GÜN
Bir kıpırtı varsa maya oluşumu için ortam doğru demektir. Yoksa bir gün daha beklemek gerekir. Üzerinden 200 gr kadarını atıp 150 gr un, 100 ml su ilavesi yaparak tahta kaşıkla karıştırıp 24 saat bekletmeye devam edin.
3. GÜN
Mayanın üzerindeki köpüklenme devam ettiğinden aynı miktar un ve su ile besleyin.
4. GÜN
Mayanın hızlı bir şekilde büyüdüğünü, besinin yetersiz geldiğini su seviyesinin azalmasından anlayabilirsiniz. Toplam besleme oranı 200 gr’ı aşmadan, unu daha fazla olmak koşuluyla su ile birlikte besleme yapmanız gerekiyor.
5. GÜN
Mayada keskin bir koku oluşmaya başlar ve rengi de sararır. Un oranını artırarak yine besleme yapmanız gerekiyor. Bu beslemeden sonra artık bir işaret koymanız gerekir ki kabarma hızını ve su seviyesini ölçebilin. Çünkü mayanız güçlenmeye başladı. Bu durumda yeni bir beslenme saati düzeni gerekebilir. Bir iple işaret koyduktan sonra mayanın hızlıca yükseldiğine tanık olabilirsiniz.
6. GÜN
Mayanız bu günden sonra biraz daha az kabarmış olursa besleme aralığını 12 saate indirebilirsiniz. Kabarmış ise beslemeye tekrar 24 saat aralıklarla devam edebilirsiniz.
7. GÜN
Maya yaptığınız kap küçük gelmeye başlarsa mayayı daha büyük bir kabın içine alabilirsiniz. Tekrar aynı ölçü ile besleme yapmaya devam edin.
8. GÜN
Sekizinci günün sonunda bir ritim yakaladıysanız doğru yoldasınız demektir. Mayanın üzerinde gözenekler oluştuysa mayanız hazırdır.
Peki bundan sonra neler yapmalı?
Bundan böyle mayayı buzdolabında saklayıp 3-4 günde bir beslemelisiniz. Kullanacağınız kadar mayayı alıp oda ısısında 12 saat beklettikten sonra hamura ilave edebilirsiniz. Kalan mayayı ise buzdolabında bekletmeye devam. Maya buzdolabında kaldığı sürece çökecektir. Bu normal bir durum. Oda ısısıyla birlikte canlanır. Ancak bu canlı bir organizmadır. İstemediğiniz bir durumla karşılaşmamak için sık sık kontrol etmekte fayda var.