BLOG YAZILARI
Hazır Olanları Unutun. İşte Evde Salep Yapımı
Salep
Soğuk kış günlerinin vazgeçilmez içeceklerinden biri olan salep, birçok kişi tarafından sevilerek içilir. Evde salep yapımı ise sanıldığının aksine oldukça kolay. Lezzeti ve kokusu ile içinizi ısıtan salebi evinizde yapabilmeniz için birkaç malzeme yeterli.
Kolay malzemeler ile evde salep yapımı
Kış günlerinin vazgeçilmez içeceği salebi, katkısız ve sağlıklı olacak şekilde kolaylıkla yapabilirsiniz. Evde salep yapımı için gerekli malzemeler;
1 litre soğuk süt, 1 su bardağı su, yarım yemek kaşığı toz salep, 1 paket vanilya, 3 yemek kaşığı toz şeker ve 1 adet çubuk tarçın. Salebinizi hazırlamak için 1 litre sütü geniş bir tencerenin içine dökün. Daha sonra 1 su bardağı su ilave edin ve kaynatın. Kaynayan sütünüzü bir yandan karıştırmaya devam ederek şekeri, toz salebi ve tarçını yavaşça ekleyin. Hafif koyu kıvamlı bir hal alana kadar da tel çırpıcı ile iyice karıştırmayı sürdürün. Salep yapımında kullanacağınız toz şeker miktarını dilediğiniz gibi azaltıp artırabilirsiniz. Ayrıca içerisine vanilya özütü katabilir ya da tarçın yerine toz zencefil koyabilirsiniz. Salebi servis ederken ise üzerine toz tarçın serperek hoş bir görüntü ve tat elde edebilirsiniz.
Salep yaparken dikkat edilmesi gerekenler
Evinizde salep yaparken bazı püf noktalara dikkat ederseniz salebin lezzetini artırabilirsiniz. Toz şeker ve toz salebi kuru bir kabın içinde iyice karıştırabilirsiniz. Böylece sütün içine koyduğunuz toz şekerin ve salebin iyice erimesini sağlarsınız ve topaklanma sorununu da ortadan kaldırırsınız. Kaynar sütün içerisine eklediğiniz salep ve şeker karışımını sürekli olarak bir çırpma teli ya da kepçe ile karıştırmalısınız. Hem tencerenin dibinin tutmaması hem de malzemelerin sütle birleşmesi için karıştırma işlemine kıvam alıncaya kadar devam etmenizde fayda var. Köpük oluşumu ve kıvamın koyulaşması salebinizin hazır olmaya başladığını gösterir. İstenen kıvama ulaşılınca da önceden ısıtılmış fincanlara dökülen ev yapımı salebin üzerine tarçın serpiştirilir. Daha farklı lezzet ve kokuları arayanlar ise damla sakızı, portakal ya da limon kabuğu rendesi kullanabilir.
Salebin inanılmaz faydaları
Orchis Ophyrus ve Serapias isimli yabani orkide çiçeklerinin kök yumrularından elde edilen salebin çiçekleri farklı renklerde salkım ya da başak şeklinde olur. Salebin hazır hale gelebilmesi için çiçeklenme döneminde çıkarılan yumrular yıkanıp temizlenir ve ipe dizilir. Kaynatılıp açık havada kurutulduktan sonra ise taş değirmende dövülerek öğütülür ve toz haline getirilir. Salebin insan sağlığı için de önemli faydaları vardır. Soğuk algınlığına, öksürüğe, bronşite, kemik erimesine ve bazı sindirim sistemi rahatsızlıklarına iyi gelen salep, hazmı kolaylaştırır ve kuvvet verir. Aynı zamanda vücut ısısını dengeler ve bağışıklık sistemini güçlendirir.