BLOG YAZILARI
Kase Kase İçilir: Tarhana Çorbası
Tarhana
Tarhana, şüphesiz ki kış mevsiminin en iç ısıtan çorbalarından birisi. Hem içerdikleri, vitamini hem de lezzet açısından vazgeçilmezimiz. Üstelik de pişirilmesi çok pratik. Suya karıştırmak yeterli. Anadolu, tam bir tarhana cenneti. Her yörenin kendine özgü bir tarhana yapma usulü var.
Örneğin Kastamonu’da tarhana kurutulmadan yaş olarak yapılırken, Tokat’ta tarhananın tatlı şekilde yapıldığını biliyor muydunuz? Tokat tarhanasının içerisinde üzüm şırası ve bulgur bulunur.
Antalya’da ise Akdeniz’e yakışır şekilde tarhanalar mis gibi fesleğen kokar. Manavgat yöresinde yapılan bu tarhana çeşidine aynı zamanda köy tereyağı da konur.
Trakya mutfağının biricik lezzetlerinden biridir tarhana. Trakya tarhanası, Anadolu’da değişik şekillerde yapılan diğer tarhanalardan rengiyle, kıvamıyla, rahiyası ile ayrılır. İçerisine yağlık kırmızı biber ve domates biberi eklenir. Diğer tarhanalardan daha kırmızıdır.
Maraş’ın ise cips tarhanası meşhurdur. Frig buğdayından dövülerek, yoğurtla birlikte kekik, çörek otu vb. baharatlar kullanılarak hazırlanır.
‘’İçerisinde 18 doktor var.’’ olarak nitelenen tarhana yaklaşan kış ayları için tam bir şifa kaynağı ve lezzet şöleni olarak tüketilmeyi bekliyor. Siz tarhanalarınızı hazırladınız mı?