BLOG YAZILARI
Kışın En Tatlı Besini: Pekmez
Pekmezin Faydaları
Pekmez; üzüm, dut, elma, armut ve keçiboynuzu gibi meyvelerin kışlık yiyecek yapmak amacıyla ezilmesi ve kaynatılarak koyulaştırılmasıyla yapılan tatlı bir yiyecek. İçerdiği besinler nedeniyle de hayli faydalı. Neredeyse tüm meyvelerden yapılıyor desek abartmış olmayız. Dut, üzüm, keçi boynuzu, hurma, andız, armut, elma, incir…
En çok da soğuk kış günlerinde tüketilen pekmez, özellikle kahvaltı sofralarında sevilerek yerini alan besinlerden. Karbonhidrattan zengin bir enerji kaynağı olan pekmez, glikoz ve fruktoz içermesi nedeniyle tüketildikten kısa bir süre sonra kana karışır ve sindirimi son derece kolaydır. Hastalıklara karşı koruyucu etkisiyle bilinen pekmezin kansızlığa iyi geldiği söyleniyor.
Pekmez, doğal bir şeker olması nedeniyle şeker yerine yiyeceklerde de kullanılabilir.
Pekmezi nasıl saklamalısınız?
Pekmezi güneş ışığı almayan, serin bir yerde ve cam bir kavanozda saklamanız tavsiye edilir.
Cam kavanozlarınızın içerisinde su kalmamasına dikkat edin.
Pekmez yüksek ısıya maruz kalmamalıdır.
Eğer pekmeziniz şekerlenirse yüksek ısıyla değil ılık bir şekilde benmari usulü eritebilirsiniz.