BLOG YAZILARI
Klasik Baharatlarla Yapabileceğiniz Karışımlar
Baharat Karışımları
Dünyanın çeşitli yerlerinde yetişen ve damak zevki sahibi insanların çabalarıyla dünyayı dolaşan baharati kimi bölgelerde birbiriyle harmanlanıp yepyeni lezzetlere kapı açar. Kimi Ortadoğu’dan kimi ise Kuzey Afrika’dan, Hindistan’dan yola çıkan bu ahenkli karışımları birer yemek örneğiyle tanıyalım.
Garam Masala
Kuzey Hindistan’ın en gözde baharat karışımlarından biri olan garam masala, servisten hemen önce veya yemek piştikten sonra ilave edilmeli.
100 gram kişniş tohumu ve 100 gram kimyon tohumunu tavada hafifçe kavurun. Soğuduktan sonra havanın içine doldurun. 4 çay kaşığı tane karanfil, 8 santim uzunluğunda 4 parça çubuk tarçın, 4 çay kaşığı tane karabiber ve 40 adet kakule tohumlarını havana ekleyip ezmeye başlayın. Baharatlar iyice ufalanmaya başladığında 6 defne yaprağı ve 2 parça besbaseyi ilave edip ezmeye devam edin. Kapaklı bir kavanoza doldurup 2 ay süreyle muhafaza edebilirsiniz.Dört Baharat
Meyveli kekler, bisküvi, puding, terine gibi tariflere ekleyebileceğiniz dört baharat etkileyici bir aromaya sahiptir.
100 gram tane beyaz biber, 2 adet muskat, 8 santim uzunluğunda 3 parça çubuk tarçın ve 2 çay kaşığı tane karanfili havanın içine doldurun. İyice ufalanana kadar ezin. Kapaklı bir kavanoza doldurup 2 ay süreyle muhafaza edebilirsiniz.
Dukkah
Ortadoğu kökenli olan dukkah, Suriye ve Lübnan’da çok ünlüdür. İçindeki kavrulmuş susam ve fındıktan dolayı tatlımsı bir tada sahiptir. Hafif taneli, dişe gelir olarak yenilmesi tavsiye edilir. Çok hafif tatlımsılığı olan yemekler ve tatlı hamur işlerine eklenebilir. Yemeklere katılabildiği gibi yemeklerin yanında da yenilmesi servis önerisidir.
175 susamı yapışmaz yüzeyli tavaya alıp orta ateşte sürekli karıştırarak kavurun. Soğuduktan sonra havanın içine doldurun. 50 gram kimyon ve 75 gram fındığı ayrı tavalarda hafifçe kavurun. Soğuduktan sonra havana ekleyip ezmeye başlayın. 50 gram kişniş tohumu, 2 çay kaşığı deniz tuzu ve yarım tatlı kaşığı tane karabiberi ekleyip ezmeye devam edin. İyice ufalandıktan sonra kavanoza doldurup 3 hafta süreyle taze olarak saklayabilirsiniz.
Tabil
Buram buram kişniş kokan tabil, özelllikle salatalar için muhteşem bir baharat karışımıdır. Tunus’a özgü bu baharat karışımını hamur işlerinizin iç harcına ve pilavlarınıza ekleyebilirsiniz. 100 gram kişniş tohumu ve 30 gram Karaman kimyon tohumunu havanda kabaca ezin. Yeterince kırılıp ufalandıktan sonra bir fırın tepsisine yayıp 110 derece fırında yarım saat kurutun. Fırını kapatıp soğuyana kadar içinde bekletin. 2 diş kabuğu soyulmuş sarımsak ve kişniş, kimyon karışımını havana alıp ezmeye devam edin. Yarım tatlı kaşığı toz acı çili biberini ekleyip iyice karıştırın. Kapaklı kavanoza doldurup buzdolabında 2-3 ay süreyle saklayabilirsiniz.
Harissa
100 gram kurutulmuş çili biberinin sap ve tohumlarını çıkarın. 3-4 dakika süreyle kaynar suda bekletin. İnce parçalar şeklinde doğrayıp havanda ezin. Kabukları soyulmuş 6 diş sarımsağı ekleyip ezmeye devam edin. 1 çorba kaşığı deniz tuzu ekleyin. 50 gram kimyon tohumunu ilave edin. Pütürsüz ve yumuşak kıvamlı olana kadar ezmeye devam edin. Damak tadınıza göre sızma zeytinyağını ilave edip kapaklı bir kavanoza doldurun. 2 ay süreyle buzdolabında taze olarak saklayabilirsiniz.
Acı sevenlerin gözdesi olabilecek bir tadı olan harissa, Tunus’a özgü bir karışımdır. İçindeki acı miktarını damak tadınıza göre azaltıp çoğaltabilirsiniz. Kuskus ve tagine tariflerine çok yakışır.