BLOG YAZILARI
Kompost Yapmak Mümkün mü?
Kompost
Kompost, bitkisel ve hayvansal yenilebilir atıkların çürütülmesi ve öğütülmesi sonucunda elde dilen doğal gübredir. Kompost yapmak, atıkların verimli bir toprağa dönüşmesi, yeniden üretim ve atıksız mutfak açısından hayli etkili bir yöntem.
Kompost Nasıl Yapılır?
Karmaşık gibi görünen kompost yapımı, püf noktalara dikkat edildiğinde kolaylaşıyor. İşte kompost yaparken dikkat etmeniz gerekenler;
Sebze meyve kabukları, artıkları, çekirdekleri, taze otlar, çay atığı, dal ve ağaç kabukları, talaş, kuru yapraklar, yumurta kabukları kompost için kullanabileceğiniz malzemelerdir.
Artık et, tavuk, balık, deniz ürünleri, atık yağlar, metal malzemeler, kumaş kaçınılması gereken malzemeler arasında yer alır. Narenciye kabukları asitli olduğundan mümkün olduğunca az miktarda kullanılmalıdır. Karbon bakımından zengin kahverengi malzemeler ve nitrojen bakımından zengin yeşil malzemeler, kompostun ana bileşenlerini oluşturur.
Sıcak ve soğuk kompost yapımı
Kompost işlemi soğuk ve sıcak olarak iki şekilde yapılabilir. Evde, mutfağınızdaki atıkları değerlendirerek yapacağınız basit olan yöntem soğuk komposttur. 1 geniş saksı tabağı, kürek ve atıklarınız bu işlemi yapmak için yeterlidir.
Soğuk kompost işlemi için, mutfak ve bahçe atıklarını yani kahverengi ve yeşil atıkları birleştirip çürütme işlemi diyebiliriz. Atıkları olabildiğince küçük parçalara bölerek koymalısınız. Kompostunuzu yaparken her katmandan sonra karıştırmalı, karışımın hava alması için saksınızın altında delik olmalı, kompostunuzun mutlaka nemli olması gerekir. En üst katmanın kahverengi olması ise kötü kokuların giderilmesine yardımcı olur.