BLOG YAZILARI

Lezzet Yüklü Kastamonu Pastırması

Kastamonu Pastırması

lezzet-yuklu-kastamonu-pastirmasi

Sarımsak üretimiyle öne çıkan Kastamonu’nun pastırmasının da çok meşhur olduğunu biliyor muydunuz?

Kastamonu pastırmasının en önemli özelliği; ekim ve kasım ayları arasında doğal koşullarda kurutulmasıdır. Kastamonu pastırmasının bir başka özelliği ise; pastırmanın diğer şehirlerdeki fabrikalarda fırınlarda kurutulurken, Kastamonu’da özel imalathanelerin doğal hava koşullarında, özenle kurutuluyor olması. Etin doğal koşullarda kurumasının en önemli nedeni de rüzgar. Kastamonu pastırması Ilgaz’dan gelen rüzgar ile kurutuluyor ve kendine has lezzeti de buradan geliyor. İçerisinde herhangi bir katkı maddesi bulundurmayan pastırmanın lezzeti dillere destan.

Kastamonu pastırması çemenli ve çemensiz olarak yapılabiliyor. Kastamonulular pastırmanın çemeninde Taşköprü sarımsağı kullanıyorlar. Sarımsak, tuz ve kırmızı biber harmanlanarak çemeni yapılıyor. Kastamonululara göre çemene lezzeti veren yöreye özgü sarımsak. Çemeni de kıvamı alınca elle dilimlenen pastırmalar satışa sunuluyor.