BLOG YAZILARI
Mutfağımızdaki Yabancı Tatlılar
Yabancı Tatlılar
Tatlı kültürü mutfak geleneğinde özel bir yere sahiptir. Temel besin maddeleri arasında yer almamasına rağmen günlük öğünlerde adeta vazgeçilmezdir. Geleneksel mutfağımızın zengin tatlı çeşitlerinin yanı sıra diğer ülkelerin mutfaklarından alınmış ve yıllardır tattığımız, sevdiğimiz tatlılar var. Kimi evlerin mutfağında daha çok hüküm sürse de kimi ise ağırlıklı olarak kafelerin menüsünde yer alır. Bakalım hangi tatlılar ülkemizde çok beğeniliyor?
İtalyan kökenli bir Fransız tatlısı olan makaron, birkaç yıldır ortalığı kasıp kavuruyor. İki parça bademli kurabiyenin arasına marmelat sürülerek yapıştırmasıyla hazırlanan bu tatlı, değişik aromalarla yapılmış çeşitleriyle gözde yabancı tatlıların başında geliyor.
Sufle. Sıcak, içi akışkan, çikolatalı. Keşfinin tesadüf olduğu tahmin ediliyor. Fırından diğer keklere göre daha erken çıkarılan kekin içinin sıvı kalmış olması ile dışının yumuşaklığı bu tatlıyı her mevsim yenilenlerin arasına yerleştiriyor. Üzerine konulan krema, çikolatanın sıcaklığını ve ağırlığını dengelemek için.
Yine bir Fransız tatlısı olan profiterolün İstanbul’daki geçmişi diğer tatlılara göre daha eskiye uzanıyor. Çevresinde zarif bir kültür oluşturan bu tatlı, hamur toplarının içine krema doldurulup üzerine de çikolata sosunun dökülmesiyle hazırlanıyor. Beyoğlu’ndaki İnci Pastanesi ile Feriköy’deki Nazar Pastanesi’nin profiterolünü tatmanızı tavsiye ediyoruz.
Ve rokoko. Bir nevi dondurma aslında. Fransız kökenli bir tatlı. Kadıköy’de bulunan Baylan Pastanesi’nde başarılı bir şekilde hazırlanıyor.
Sachertorte. Çok sık, her yerde görebileceğiniz bir tatlı değil. Yoğun çikolata lezzeti içeren bu tatlı Avusturya kökenli. İki parça pasta keki arasında kayısı reçelli bir karışım yer alıyor. Üzerinde de bolca ganaj.
Özel kafelerinin açıldığı waffle, Belçika mutfağına özgü bir tatlı. Özel tavasında pişirilen hamurunun iştah açan bir kokusu var. Üzerine çikolata sos, meyve, kuruyemiş eklenerek yeniliyor.
Pavlova, mereng ile yapılıyor. Yeni Zelanda orijinli. Mereng tabanı üzerine krema ve taze meyvelerin eklenmesiyle hazırlanıyor.
Hamur fındığı anlamına gelen doughnut (donut) Amerika’dan dünyanın her yerine yayılan bir tatlı çeşidi. Halka veya yuvarlak şekilli hamuru özel bir kıvama sahip. İçinde krema bulunuyor. Üzerinde ise çikolata sos, pudra şekeri ve bazen de şekerlemeler.
Vanilya aromalı muhallebinin üzerinin pürmüzle yakılmasıyla hazırlanan krem brüle, yumuşacık sütlü bir tatlı. Elbette bu da Fransa’dan.
Köpük çikolata olarak bilinen çikolatalı mus, özel bir tatlı. Yapımı ciddi derecede zor. Çünkü gerçek kıvamını tutturabilmek esaslı bir deneyim gerektiriyor. Baylan’ın çikolatalı musu şahane.
Yine Amerika kökenli bir tatlı olan brownie, özellikle dondurma ile olan sunumuyla birlikte güzel bir ikili.
Cheesecake’in orijini hakkında çok söylenti var. Ancak bugünkü şeklini, tadını ve yapım tekniğini Amerikalılara borçlu. Süt ürünlerinin yaygın olduğu hemen her ülkede zaman içinde cheesecake benzeri tatlılar çokça yapılmış ve yapılıyor. Ancak dediğimiz gibi ülkemizde sevilen çeşitlerinin şimdiki son hali Amerikalı aşçıların katkılarıyla şekillenmiş.
Son olarak bir İtalyan klasiği olan tiramisu. Kek parçaları veya kedidili bisküvilerinin tabanında yer aldığı, peynir kremalı ve üzeri bol kakaolu olan bu tatlının anlamı ‘beni neşelendir”.
Damağınızın en güzel tatlılarla neşelenmesi dileğiyle…