BLOG YAZILARI
Nedir Bu Tofu?
tofu
Beslenme alışkanlıkları farklılaştıkça duymaya alışık olduğumuz besinlere alternatif yollar bulmaya başladık. Bunlardan biri de tofu. Vegan ve vejetaryan beslenme şeklini seçen kişilerin vazgeçemeyeceği bir besin olan tofu nerede ve nasıl doğdu?
Tofunun ortaya çıkış şekli ile ilgili bilinen ilk şey 2000 yıl öncesinde Çinli bir aşçının yanlışlıkla elde ettiğiydi. Deniz suyundan tuz çıkarıldığında kalan suya Nigari adı veriliyor. Bahsi geçen Çinli aşçı nigari ile soya sütünü karıştırarak tofuyu keşfediyor. Çin'de doğan tofu günümüze farklı yapılış teknikleriyle geliyor.
Peynir yapımına oldukça benzer bir işlemle bloklar halinde preslenerek son halini alıyor. Tofu yapmak için ihtiyacımız olan malzemeler; soya fasulyesi, limon suyu ve su. Haşlanan soya fasulyeleri püre haline getirildikten sonra suyu iyice sıkılarak soya sütü elde ediyoruz. Bu sütü iyice kaynattıktan ve ılıttıktan sonra limonu ekliyoruz. Beklettikten sonra tülbent yardımıyla suyunu sıkıp tülbentin içinde kalanları ise şekillendirerek bekletiyoruz. Burada tülbentin üstüne ağır bir malzeme koyarak iyice sıkışmasını sağlayabilirsiniz. Elde ettiğiniz tofuyu peynir gibi tüketebilir, salata ve sandviçlerinize ekleyebilir hatta dilediğiniz sos ve sebzelerle soteleyerek tüketebilirsiniz.
Belli bir beslenme tipini seçmeyenler için de sıkça tüketilebilecek bir besin olacağı içerdiği protein ve minerallerden de anlaşılıyor.