BLOG YAZILARI
Onları Çok Seviyoruz: Bitki Çayları
Bitki Çayları
Aromatik kokulu çaylar, sonbahar ve kış mevsimiyle birlikte yeniden gözde içecekler haline gelir. Sağlığa olan katkıları bir yana güzel aromalarıyla da hayata renk katarlar. Çay denince nedense akla ilk gelen siyah çay olur. Tavşan kanı, ince belli bardakta içilen çay elbette her mevsim vazgeçilmezimiz. Türkiye siyah çay tüketiminde ön sıralarda yer alıyor. Caamelia Sinensis ailesine özgü olan çay bitkisi ay zamanda beyaz, sarı, yeşil çayları da içeriyor.
Bir de bitkisel çaylar var ki her türlü yenilebilir bitki, kök, çiçek, yaprak, baharat, baharat karışımlarından hazırlanıyor. Bazı çeşitleri çok yoğun aromaya sahiptir. Eğer bir karışım hazırlanacaksa oranların ölçüsüne ve istenilen aromaları verecek olan malzemenin yeterli miktarda olmasına dikkat edilmeli.
Camelia sinensis grubundaki çay çeşitleri ile bitkisel çaylar arasında kafein oranı farklıdır. Bitkisel çaylar tamamen kafeinsiz olduğu için günün her saati içilebilir. Siyah çay bu oran 90 mg iken yeşil çayda 35 mg’dir.
En çok sevilen bitkisel çayların başında ıhlamur, nane ve adaçayı gelir. Ihlamuru demlerken eklenen elma kabuğu, tarçın ve karanfilin verdiği aroma büyüleyicidir. Hastalıkların bir numaralı ilacıdır bu karışım.
Adaçayı ise keskin aroması ile nedense belirli bir yaş grubunun tercihi olur çoğu zaman. Limon dilimleri ve bal ile bu çay da soğuk mevsimin başucu içeceklerinden biridir. Limonlu kuru veya taze nane çayı, maydanoz, dereotu ve taze kekik karışımı ile hazırlanan çay harmanı da hem içerdiği antioksidan hem de anti-enflamatuar etkileriyle sık sık içilmesi gereken içeceklerin başında gelir.
Sadece bunlar değil; lavanta, gül, melisa, papatya, zerdeçal, tarçın kabuğu, tane karanfil, portakal, ayva, elma kabuğu ve daha birçok malzeme ile çay hazırlamak mümkün. Elbette burada en önemli detaylardan biri bu aromatik malzemelerle çayların nasıl ve hangi sürede hazırlandıkları. Bitkilerin içlerindeki lezzeti bırakmaları için 4-15 dakika arasında demlemeniz yeterli. Temiz su ve demleme sırasında demliğin kapağının kapalı tutmayı unutmayın. Böylelikle hem sıcak kalmış hem de tüm aromaların uçmasını önlemiş olursunuz.
Tarçın kabuğunu kaynar suda 5 dakika bekletip limon suyu ve balla tatlandırmak yeterli. Ihlamur çayı hazırlarken içine bir dal lavantin ekleyebilirsiniz. Lavantin antiseptik ve antibakteriyel özellikler taşır. Lime yaprakları çay olarak içildiğinde bağışıklık sistemini güçlendirir.