BLOG YAZILARI
Renkli, Şifalı ve Lezzetli: İşte Kış Sebzeleri
Kış Sebzeleri
Günlük diyette sebze ağırlıklı beslenmek çok önemli ancak sebzeleri mevsiminde yemek şartıyla. İnsan vücudu mevsimsel döngülerden kolaylıkla etkileniyor. Metabolizmanın kış aylarındaki vitamin ihtiyacı, soğuk ve hastalıklara karşı direnç sağladığı için çok daha fazla.
Aralık, ocak ve şubat aylarında yetişen kışa özgü sebzeler: Ispanak, pazı, lahana, havuç, kereviz, bal kabağı, karnabahar, pırasa ve pancar. Uzmanlar tarafından dile getirilen faydalarını yazımızda bulabilirsiniz.
Hangi sebze neye iyi gelir?
Kereviz:
Antioksidan olup, sindirim sistemini rahatlatıcı bir etkiye sahip. Kerevize özel kokusunu veren fitalid adlı maddenin, kandaki stres hormonunu azalttığı uzmanlar tarafından söyleniyor. Çiğ veya pişmiş olarak yenilebilir.
Lahana:
Düşük kalorili. A, B ve C vitaminleri açısından zengin, bol posa içeren lahana, en iyi toksin atıcı sebzelerden biri.
Karnabahar:
Karnabahar, hem enfeksiyonlara karşı etkin hem de antibakteriyel birçok maddeyi içinde barındıran bir sebze.
Pırasa:
Potasyum, kalsiyum, demir ve fosfor bakımından zengin. C, B1, B2 ve A vitamini içeriyor.
Ispanak:
A ve C vitaminleri açısından zengin. Ispanakta demir dışında, magnezyum, fosfor, iyot, potasyum ve sodyum var.
Havuç:
Karoten içeriyor. Karotenin aktif hale gelmesi için havucun zeytinyağı ile tüketilmesi öneriliyor.
Brokoli:
Vitamin ve mineral deposu olan brokoli, kalsiyum açısından zengin, lif oranı yüksek. Besleyiciliğini kaybetmemesi için buharda pişirilmesi tavsiye ediliyor.
Pancar:
Toprağımsı kokuya ve kadifemsi bir dokuya sahip olan pancar A, B ve C vitaminleri açısından zengin. Çiğ veya pişmiş olarak yenilebilir.
Yer elması:
Patates ve enginar arası bir tada sahip olan yer elması vitamin ve mineraller açısından çok zengin.
Rumeli usulü ıspanak kavurma
Malzemeler
1 kg ıspanak
1 su bardağı rendelenmiş taze ve eski kaşar peyniri karışımı
1 yemek kaşığı Erzincan tulum peyniri
1 soğan
1 baş sarımsak
1 tatlı kaşığı karabiber, pul biber karışımı
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Hazırlanışı
Tavaya zeytinyağını alıp hafifçe ısıtın. İnce doğradığınız soğan ve sarımsağı ekleyip kısık ateşte kavurun. Temizlenmiş ve doğranmış ıspanağı ekleyip yüksek ateşte sotelemeye devam edin. Tulum peynirini ekleyip 1-2 dakika daha pişirin. Kaşar peynirlerini ve baharatı ekleyin. Tavanınn kapağını kapatıp 5 dakika daha pişirin. Sıcak sıcak tavuk veya beyaz etli ızgara balıkların yanında servis edebilirsiniz.
Karnabahar çorbası
Malzemeler
1 küçük karnabahar
1 soğan
2 diş sarımsak
1 küçük patates
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Yarım litre süt (ya da 200 ml krema)
Bir tutam tuz ve karabiber
Yarım litre su
Hazırlanışı
Bir tencereye zeytinyağı, soğan ve sarımsakları koyun. 1-2 dakika kadar soteleyin. Üzerine doğranmış patatesi ve küçük parçalara ayrılmış karnabaharları ilave edin. Birkaç dakika kadar birlikte çevirdikten sonra tuzunu ve suyunu ilave edip 14 dakika kadar pişirin. Suyunu çekmesini beklemeden karnabaharlar yumuşayınca altını kapatın. Ayrı bir kapta sütü ısıtın. Tüm malzemeyi karıştırıcıya koyup krema olana dek çekin. Üzerine yavaş yavaş istediğiniz kıvama gelene dek süt ilave edin. Karnabaharın üzerine süt yerine krema koyarak püre olarak da servis yapabilirsiniz. Karabiberi rengi değişmesin diye tabağa servis ederken üstüne serpmelisiniz. İsterseniz üzerine kaşar peyniri de rendeleyebilirsiniz.
Elmalı kereviz salatası
Malzemeler
1 elma
2 küçük kereviz
1 küçük turp
1 diş ezilmiş sarımsak
1 yemek kaşığı yoğurt
2 yemek kaşığı zeytinyağı
50 gr ufalanmış ceviz
Yarım portakalın suyu
1 tatlı kaşığı bal
1 tutam tuz
Hazırlanışı
Kereviz, turp ve elmayı rendeleyin. Üzerine birkaç damla portakal suyu ilave edin. Ayrı bir kapta diğer malzemeleri karıştırıp elma ve kerevizin üzerine ilave edin. Harmanlayıp kereviz yapraklarıyla süsleyerek servis edin. Afiyet olsun.