BLOG YAZILARI

Şimdi Ceviz Mevsimi

Ceviz

simdi-ceviz-mevsimi

Bizans’taki adıyla ‘kraliyet kuruyemişi’ cevizin şu an tam mevsimi. Elleri kırmızıya boyayan yeşil kabuğundan ayırmanın da tam zamanı. Cevizlerin sütlü tadı geçmeden bol bol yiyerek hem lezzetinden hem de binbir faydasından yarar sağlayabilirsiniz.

Her ne kadar tezgâhlarda ithal olanlarını bolca görsek de Türkiye bir ceviz cenneti. Hem de en çok yenilen ve sevilen yemişlerin başında geliyor. Çünkü Anadolu’nun neredeyse her yerinde tarımı kolaylıkla yapılıyor.

Cevizin tazesi inanılmaz lezzetli ve hafif bir tada sahiptir. Sütlü bir tadı var. Bembeyaz ve sulu. Kıvrımlarıyla adeta beyni andıran bu yemişin faydaları saymakla bitmiyor. Protein, lif ve karbonhidrat kaynağı; Omega-3 zengini, antioksidan yüklü bu yemiş başta romatizma olmak üzere depresyon, şeker ve kötü kolesterolü tedavi sürecinde destek sağlıyor.

Cevizi taptaze haliyle saklamak imkânsız. Taze ceviz bekletilip kurudukça tadı keskinleşip narin tadı azalmaya başlıyor. Ancak bir gece boyunca su içinde bekletilirse tadında bir hafifleme, taze tadın esintisini hafifçe hissetmek mümkün.

Cevizi satın alırken özellikle kabuklu olarak satın almakta fayda var. Kabuksuz olarak satın alınacaksa da kaynağı belli, yerli ceviz satın alınmalı. Satın alındıktan sonra da eğer iç ceviz ise yani kabuksuz ise kapağı sıkıca kapalı kavanozda serin bir yerde maksimum 6 ay süreyle saklanabilir. Kabuklu ise bu süre kabuğunun koruyuculuğundan dolayı daha da uzayıp 1 yıl gibi bir zaman olabiliyor. Ancak bu durumda ortamın uygunluğu çok önemli. Kuru, serin ve güneş görmeyen bir yer olmalı.

Ceviz sadece atıştırmalık değil birçok yemekte kullanılan bir yemiş. Başta salatalar olmak üzere mezelere eklenen, tatlıların baş tacı. Örneğin, içli köfteyi, Çerkez tavuğunu, taratoru ve biberli ezmeyi cevizsiz hazırlamak mümkün değil. ‘Peki ya baklava?’ dediğinizi duyuyoruz. Evet, cevizli baklaca zarif tadıyla tatlıların en güzellerinden biri. Kabak tatlısı onsuz yavan olur desek pek de abartmış sayılmayız. İncecik güllaç yapraklarının arasına da çok yakışır ceviz. Taze ve kuru incir, kuru kayısıya da çok güzel eşlik eder. İçine eklendiği kekler ise daha kıvamlı ve aromatik olur.

Kısacası mevsiminde tazesi, diğer zamanlarda ise kurusu ile ceviz vazgeçilmezimiz olmalı.