BLOG YAZISI

Tam Zamanı: Güllaç Tarifi

Güllaç Tarifi

tam-zamani-gullac-tarifi
dummy image

Ramazan sofralarının simgesel tatlılarından biri olan güllaç, hem lezzeti hem de yapma yöntemi ile tatlıların hepsinden çok farklıdır. Güllaç yaprakları, süt ve şeker ile hazırlanan tatlının ek malzemeleri keyfe göre şekillenir. Kimi zaman ceviz, badem, fındık ile tatlandırılır, kimi zaman ise gül suyu, mevsim meyveleri ve nar taneleriyle.

Son zamanlarda güllaç yapraklarıyla yepyeni tuzlu-tatlı tarifler deneniyor olsa da en makbulu yine de klasik olarak hazırlanan tatlısı.

Gelin, bu tatlının nasıl yapıldığına püf noktalarıyla birlikte bakalım.

Hafif bir sütlü tatlı olan güllaç, pratik olmasına rağmen yapımı bazı püf noktaların uygulanması esasına dayanır. Süt ve güllaç yapraklarının dengeli oranı, sütün ısısı ve şekerin miktarı yapımındaki üçlü sacayağını oluşturur.

Sütün çok kaynar olmaması gerekir. Kaynar süt kullanıldığında güllaç yaprakları gereğinden fazla yumuşar. Aksi durumda ise güllaç yaprakları kuru kalabilir.

Bu nedenle sütün ısısı çok önemli. Sütü kaynattıktan sonra ocaktan alıp 10 dakika beklettikten sonra kullanabilirsiniz. Süt ile ilgili bir diğer püf nokta ise sütün şekerle birlikte ısıtılmamasıdır. Sütü ısıttıktan sonra şekeri eklerseniz güllaç yaprakları beyaz kalacaktır.

Tatlıyı hazırlarken güllaç yapraklarının parlak yüzeylerini üstte gelecek şekilde tepsiye dizmelisiniz. Böylelikle görünümü daha iyi olacaktır.

Güllaç Tarifi
Malzemeler

1,5 litre süt

1 su bardağı toz şeker

10 adet güllaç yaprağı

1 yemek kaşığı gül suyu

1 su bardağı ufalanmış ceviz içi

Üzeri İçin

Ufalanmış Antep fıstığı

Hazırlanışı

Sütü tencerede kaynama noktasına gelene kadar ısıtın. Ocaktan alıp 10 dakika bekletin. Şekeri ekleyip karıştırın. Gül suyunu ekleyin. 25x35 cm ebatlarında dikdörtgen bir tepsiye bir kepçe dolusu sütten dökün. Bir güllaç yaprağını iri parçalar şeklinde kırıp üzerine dizin. Tekrar süt ve güllaç yaprağı sıralamasıyla malzemenin yarısına kadar tepsiye dizin. Üzerine bolca ufalanmış ceviz içi serpin. Süt ve güllaç sıralamasını devam ederek tamamlayın. Güllacın üzerini Antep fıstığı ile süsleyin. Oda ısısında 1 saat bekletip buzdolabına üzerine streç filmle kapatılmış olarak yerleştirin. Buzdolabında 2 saat bekletmeniz yeterli olacaktır. Servis yapın. Afiyet olsun.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK RESTORAN LİSTELERİ