BLOG YAZILARI

Teleme Peynirinin Öyküsü

Teleme Peyniri

teleme-peynirinin-oykusu

Teleme, ekşiyerek kendiliğinden kesilmiş ya da mayalanarak pıhtılaşmış sütün tortusuna da denir. Eskiden buna süt çürüğü de deniyordu. Ancak, kaynamış sütten elde edilen bir başka tür kesmik de vardır. Örneğin Kırgızlar buna ‘’bıştak’’ veya ‘’bışlak’’ adını verirler. Anadolu’da Afyon yöresinde Karaçay aşiretinde bugün bile kullanılır ‘’bışlak’’ sözlüğü.

Teleme, yüzyıllardır yapılan tuzsuz olarak yenilen yumuşak tür bir peynirdir. Burhan Oğuz, ağız (yeni yavru doğurmuş hayvanın sütü) veya taze süt üzerine incir veya yaprağından çıkan beyaz sıvıyı damlatmak suretiyle yapılan süt kestirmesine Adana, Van, Bursa, Amasya, Gaziantep, Maraş ve İstanbul’da teleme veya teleme peyniri dendiğine değindikten sonra, Bürhan-ı Katı çevirisine dayanarak, telemenin Farsça deleme sözcüğünden geldiğine dikkat çekiyor.

Kaynak: Artun Ünsal/Süt Uyuyunca