BLOG YAZILARI
Yılbaşı Sofrasına Patlıcanlı Bir Lezzet: Nazuktan
nazuktan
Yılbaşı sofralarınıza farklı lezzetler katmaya devam ediyoruz. Nazuktan tarifimiz Muutto İstanbul restoranın şefi Umut Karakuş’tan geliyor;
Malzemeler
1 kg bostan patlıcanı
300 g süzme yoğurt kurusu/tozu
100 g kuru soğan
150 gr kırmızı biber
1 tutam safran
10 g limon suyu
10 g file badem
Tuz
Karabiber
15 g pekmez
2 diş sarımsak
20 ml zeytinyağı
Hazırlanışı
İlk önce patlıcan, soğan ve biberler kabuklarıyla birlikte közlüyoruz. Közlenmiş patlıcanlar kabuklarından ayıklandıktan sonra kararmasın diye hafif limonlu suya koyup bekletiyoruz. Ardından biber, soğan, sarımsak ve patlıcanı bıçakla iyice doğradıktan sonra süzme yoğurt kurusu ekleyerek karıştırıyoruz.
Az miktarda safranı suda rengi açılana kadar bekletiyoruz. Bu işlemlerden sonra diğer malzemeleri de köz sebzelere ekleyerek karıştıyoruz ve bir süre tatların birbirine geçmesi için dolapta dinlendirmeye alıyoruz. Son olarak file bademi tavada ya da fırında kavurup, tabağa aldığımız nazuktan mezemizin üzerine süzme yoğurt kurusu tozuyla birlikte serpiştiriyoruz.
Süzme yoğurt kurusu/tozu için:
Süzme yoğurdu, doğal sebze kurutucusunun yoğurt kurutma derecesinde bir gece boyunca (isteğe bağlı) kurutuyoruz. Daha sonra kuru yoğurtların bir kısmını süslemek için ayrırarak kalanları robotta toz haline getiriyoruz.